Spaanse weerdienst voorspelt veel regen en slecht weer in delen van Spanje

Spaanse weerdienst voorspelt veel regen en slecht weer in delen van Spanje
Beeld: via canva.com

Spaanse weerdienst voorspelt veel regen en slecht weer in delen van Spanje

De Spaanse Weerdienst Aemet heeft laten weten dat, na een paar dagen van rustig weer, er meer onstuimigheid verwacht wordt op het Spaanse vasteland en de Balearen. Dit komt door een lagedrukgebied dat van het noordoosten naar Spanje beweegt en dinsdagmiddag reeds boven het land is aangekomen.

Onlangs heeft storm Boris in verschillende Europese landen voor overstromingen gezorgd, met als tragisch gevolg 18 doden in Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Roemenië. Er zijn ook zorgen dat Spanje mogelijk hetzelfde lot te wachten staat door dit weerfenomeen.

Het hogedrukgebied in Europa zorgt er namelijk voor dat er oostenwinden met vochtigheid naar de Middellandse Zeekust komen. Tegelijkertijd trekt een lagedrukgebied in het westen vochtige zuidelijke winden aan naar de Atlantische kust.

Deze factoren zullen naar verwachting sterke regenbuien en onweer veroorzaken in veel delen van het vasteland en de Balearen deze week. Het is echter onzeker waar de meeste impact zal zijn, dus het is verstandig om de voorspellingen goed in de gaten te houden.

Op dinsdag 17 september werden zware buien verwacht in: de noordkust van de Valencia regio, het zuiden en binnenland van Catalonië, delen van de Balearen en de bergen in het zuidoosten.

Op woensdag 18 september zullen de buien zich uitbreiden over de oostelijke helft van het vasteland, met kans op intensieve neerslag in: de Valencia regio (mogelijk aanhoudend), het zuiden van Catalonië, Aragón en mogelijk ook de Balearen eilanden.

Op donderdag 19 september is het waarschijnlijk dat de buien en onweersbuien zich over een groot deel van het Spaanse vasteland verspreiden, hoewel ze minder waarschijnlijk en zwakker zullen zijn in het Cantabrisch gebied en Galicië. De meest getroffen gebieden zouden kunnen zijn: de Valencia regio en delen van Extremadura.

De Spaanse Weerdienst geeft aan dat er mogelijk ook buien in andere delen van het vasteland kunnen vallen, en dat er lokaal hagel kan zijn. Vanaf vrijdag 20 september verwachten ze meer onzekerheid wat betreft het weer.

Vrijdag lijkt het erop dat de slechte weersomstandigheden naar het noorden van het vasteland zullen trekken, vooral in de namiddag. Men kan rekenen op stevige regen en onweer, die vooral ten zuiden van de Pyreneeën aanhouden. In het zuiden van het land zal er ook onweer zijn, maar dit zal meer verspreid plaatsvinden dan in het noorden.

De weerprognose laat zien dat het vanaf zondag 22 of maandag 23 september in het westen van het vasteland lekkerder zal worden. Maar het is mogelijk dat de onvoorspelbare weersomstandigheden en buien in het noorden, oosten en de Balearen nog even blijven aanhouden.

Ga naar de inhoud