BARCELONA – Ze komt uit Barcelona, is nog maar 25 jaar jong, heeft al twee albums gemaakt, heeft op dit moment een wereldhit met “malamenta” en heeft deze week in Las Vegas ook twee felbegeerde Latin Grammy Awards binnen weten te slepen. We hebben het hier over Rosalía die een mix van Spaanse flamenco-muziek en moderne popmuziek ten gehore brengt en dat met succes doet.
Rosalía is in Spanje al een tijdje bekend aan het worden maar dankzij haar optreden bij de MTV European Music Awards in Bilbao steeg haar populariteit in de rest van de wereld tot aan de Verenigde Staten toe. Afgelopen week wist Rosalía ook de Latin Grammy Award voor Best Urban Performance en de Latin Grammy Award voor Beste Alternatieve Song te winnen in Las Vegas waar ze ook een optreden gaf.
Afgelopen zomer scoorde ze hoog met het lied “Pienso en tu mirá”, een modern flamenco nummer in de stijl van een zogenaamde buleria por soléa met het typische handgeklap (palmas) en een trillende flamenco stem maar ook met moderne hip-hop geluiden.
In de video is echter geen mooi Andalusisch meisje te zien die haar lied zingt maar een moderne meid uit Barcelona die in een flitsend trainingspak in een strak geregisseerde videoclip haar lied ten gehore brengt. Flamencokenners raakten in verwarring want het klonk als flamenco maar het was iets anders. De jeugd en muziekkenners gingen echter los op haar muziek waarna het volgende lied “malamente” haar definitieve doorbraak betekende.
De Spaanse pers weet zeker dat Rosalía een van de grootste popsterren van de laatste jaren in Spanje zal worden. Rosalía verschijnt nu ook overal, van de grote nationale talkshows en andere programma’s tot aan internationale shows zoals het bekende Jools Holland.
Rosalía werd in 1993 in Barcelona geboren en had als kind al een voorliefde voor de flamenco muziek. Ze is echter geen zigeunerin en dus werd ze al snel een paya genoemd. Als vijftienjarige deed ze mee met talentenshows die ook op de tv te zien waren. Die tijd was voor Rosalía echter niet zo succesvol en ze kreeg veel kritiek op haar zangkunst. Ze zette echter door en was vastberaden iets anders ten gehore te brengen. Nu kan men niets anders doen dan erkennen dat haar missie is geslaagd.
Toch heeft Rosalía ook veel kritiek en dan met name uit de flamencowereld want als niet zigeunerin heeft ze de flamenco eigen gemaakt en de oeroude traditionele muziek ook nog eens een nieuw jasje gegeven. Aan de andere kant kan men ook zeggen dat dankzij haar flamenco achtige muziek deze Zuid Spaanse muziekstijl weer wereldwijd in de picture staat.