Het zuiden van Limburg, maar ook in België en Luxemburg is veel sneeuw gevallen. In Limburg ligt tussen de 10 en 25 cm sneeuw. Dit zorgt natuurlijk bij veel mensen voor sneeuwpret, tenzij je moet werken de weg op moet wat voor problemen heeft gezorgd op de wegen. Nu zijn er mensen die niet zo van de sneeuw houden, en die kunnen terecht in Spanje waar aan de Middellandse Zeekust maar liefst tot 30 26 graden geregistreerd wordt.
Winterwonderland in Zuid-Limburg levert mooie foto’s, drone-video’s en sneeuwpret op. Sneeuw hoort bij de tijd van het jaar en helaas valt er de laatste jaren veel te weinig sneeuw in Nederland. Maar als je niet van de kou en sneeuw houdt, dan kun je altijd terecht in Spanje. Op dit moment schijnt daar langs de Middellandse Zeekust, zoals in Catalonië (Costa Brava, Barcelona en Costa Dorada), Valencia regio (Castellón en Costa del Azahar, Valencia, Alicante en Costa Blanca), Murcia regio en Costa Cálida en verder naar het zuiden in Andalusië volop de zon.
De hoogste temperatuur volgens de Spaanse weerdienst AEMET werd op woensdag geregistreerd op Tenerife (26,5 graden) gevolgd door Murcia (25,7), Pego en Rojales (Alicante, 25,4), La Aldea de San Nicolás (Gran Canaria, 25,3), Alicante (25,3), Carcaixent (Valencia, 25,2), Miramar (Valencia, 25,1) en Playa del Inglés en Maspalomas (Gran Canaria, 24,9).
Officieel steeg het kwik niet verder dan de 24 graden in Catalonië, werd het warmer dan 26 graden in de Valencia regio en de Murcia regio, werd het niet warmer dan 25 graden in Andalusië en werd op de Balearen eilanden een temperatuur geregistreerd van niet meer dan 24 graden. Maar dat zijn de temperaturen bij de officiële meetstations en die verschillen nog wel eens met de temperaturen op andere plaatsen, waarbij ook rekening gehouden moet worden met de gevoelstemperatuur. Vol in de zon zitten op een terrasje is natuurlijk veel warmer (of zo voelt dat aan). De Canarische Eilanden zijn natuurlijk de heerlijke winterse uitzondering want daar zijn temperaturen geregistreerd van bijna 30 graden.
Op andere plaatsen in Spanje is het weer en zijn de temperaturen anders, met wind, kou, regen, sneeuw in de hoger gelegen delen en lagere temperaturen. Maar al met al is het goed en warmer weer dan normaal in Spanje.
Maar waarom is het zo warm in het land?
De afgelopen weken werden gekenmerkt door veel regen en bewolking als gevolg van het passeren van een DANA (geïsoleerde depressie op grote hoogte) en stormen Hipólito en Irene over Spanje. Storm Irene bracht woensdag zware regenval in verschillende delen van Spanje, maar veroorzaakte ook zeer zacht weer met hoge temperaturen in het hele land, vooral aan de Middellandse Zeekust.
Volgens een woordvoerder van de Spaanse weerdienst AEMET, worden deze hoge temperaturen ondanks de regen veroorzaakt door een voortdurende botsing tussen een pool luchtstroom en een subtropische luchtstroom rondom het vasteland van Spanje. In dit geval wint de subtropische luchtstroom het.
Er is een confrontatie gaande tussen luchtstromen die niet mengen vanwege grote verschillen in dichtheid, temperatuur en vochtigheid. De koudere en drogere pool luchtstroom bevindt zich momenteel boven Frankrijk, Denemarken en Scandinavië. De warmere en vochtigere subtropische luchtstroom, die Spanje en de Canarische Eilanden beïnvloedt, bevindt zich ook meer noordelijk dan normaal.
Dit gecombineerd met het feit dat stormen Hipólito en Irene warme lucht uit subtropische gebieden meevoeren, veroorzaakt de hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar, aldus de meteoroloog.