De nataliteit in Spanje begint zich te herstellen na de daling veroorzaakt door de pandemie. Volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau (INE) werden er in de eerste twee maanden van 2024 in totaal 53.080 baby’s geboren, het hoogste aantal in die periode sinds het begin van de pandemie.
In de meeste regio’s van Spanje is een stijging van het aantal geboorten te zien in vergelijking met voorgaande jaren. De grootste toenames vonden plaats in La Rioja (30%), Cantabrië (24%) en Navarra (15%). Slechts drie regio’s lieten een daling zien: Galicië (2%), Extremadura (0,8%) en Andalusië (0,6%).
In Andalusië daalde het aantal geboorten licht, maar het blijft de regio met de meeste geboorten in de eerste twee maanden van 2024, met 9936 baby’s. Dit is bijna een vijfde van alle geboorten in Spanje. De geboortecijfers in Andalusië zijn de afgelopen jaren gestabiliseerd door verbeterde economische omstandigheden en meer stabiliteit op de arbeidsmarkt die jonge gezinnen aanmoedigen om kinderen te krijgen.
Catalonië volgt Andalusië op de voet met 9204 geboorten in de eerste twee maanden van 2024. Dit is een stijging van bijna 3% vergeleken met dezelfde periode in 2023. De stijging in Catalonië wordt deels toegeschreven aan de groeiende bevolking van immigranten, die doorgaans een hogere vruchtbaarheidsgraad hebben.
In de regio Madrid werden 8775 baby’s geboren in de eerste twee maanden van 2024, een stijging van ongeveer 2% vergeleken met dezelfde periode in 2023. De stijging in Madrid weerspiegelt de algemene trend in Spanje, waarbij meer gezinnen de beslissing nemen om kinderen te krijgen naarmate de economische situatie verbetert en de onzekerheid door de pandemie afneemt.
Sterfte
Naast de geboortecijfers publiceerde het INE ook gegevens over het aantal sterfgevallen in Spanje. In de eerste 13 weken van 2024 overleden er in totaal 122.590 mensen, 1.744 minder dan in dezelfde periode van 2023. Dit is het laagste aantal sterfgevallen in die periode sinds 2019, vóór de pandemie.
De daling van het aantal sterfgevallen kan worden toegeschreven aan de afnemende impact van de pandemie en de verbeterde gezondheidszorg. Desalniettemin blijft de hoge leeftijd van de Spaanse bevolking een uitdaging voor de duurzaamheid van het gezondheidssysteem.