MADRID – Met de torenhoge elektriciteitsprijzen in Spanje zijn er steeds meer huishoudens die overwegen zonnepanelen aan te schaffen. Dat is ook logisch nu het kopen en installeren veel makkelijker is dan enkele jaren geleden en met 20 steden die binnen Europa de meeste zonuren hebben. Maar wat als je geen 13 duizend euro of meer kunt uitgeven aan ‘placas fotovoltaicas’? Dan is huren wellicht een optie.
Er zijn steeds meer huishoudens in Spanje die overwegen zonnepanelen te installeren of dat te willen doen. Maar het is nog steeds een grote investering die niet door iedereen gedaan kan worden. Daarom zijn er andere opties zoals het huren of leasen van zonnepanelen waarmee je als gebruiker veel geld kunt besparen. Daarnaast is het onderhoud ook meestal inbegrepen.
Op de website RTVE wordt een voorbeeld aangehaald van David die 30 zonnepanelen (placas fotovoltaicas) huurt om de elektriciteitsrekening te verlagen, iets wat lukte met 145 euro minder in 2020 en 27 euro minder in 2021, wat op zich kleine bedragen zijn. David betaalt 80 euro per maand voor 30 zonnepanelen, thuisbatterij/accu en onderhoud gedurende 20 jaar.
De zonnepanelen-markt is (naar Amerikaans model) snel ingesprongen op het huren/leasen concept en er zijn inmiddels tientallen bedrijven die de verhuur/lease van zonnepanelen mogelijk maken in Spanje. Denk aan Otovo, SunHero, SolBrick, Powen, SotySolar etc. Bij het huren van zonnepanelen, wat al mogelijk is vanaf 24 euro per maand, is de installatie en het onderhoud gratis gedurende 20 jaar.
Voorbeeld
Wij hebben voor dit artikel gekeken naar de website van de Noorse aanbieder Otovo. Voor het adres dat wij hebben gekozen zou de installatie en huur van 10 standaard 380W zonnepanelen met een jaarlijkse productie van 5900 kWh 59 euro per maand kosten of 6.760 euro als je het in een keer wilt betalen (in beide gevallen geschatte bedragen). Volgens Otovo zou ons dat gedurende 20 jaar tussen de 30 en 35 duizend euro aan elektriciteit besparen ofwel 60 tot 80 euro per maand bij een normale elektriciteitsrekening van 100 euro.
Vergelijking huren en kopen
Op de website Selectra heeft men over het huren van zonnepanelen geschreven en vergelijkt men de opties kopen of huren. Bij het huren stel jij als woningeigenaar het dak ter beschikking waarna de verhuurder alles verder afhandelt zoals de vergunning, papierwerk, installatie en daarna het onderhoud. De verhuurder is en blijft ook de eigenaar van de zonnepanelen. De verhuurperiode duurt normaal gesproken tussen de 10 en 20 jaar.
Wat zijn de voordelen van het huren van zonnepanelen ten opzichte van het kopen? Je hoeft ten eerste geen groot bedrag neer te leggen voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het papierwerk en vergunning en je hoeft je niet druk te maken om het onderhoud. Wat zijn de nadelen? Er zijn volgens Selectra twee nadelen zoals dat de verhuurbedrijven winst moeten maken wat betekent dat het rendement lager zal zijn voor de huurder. Daarnaast verloopt de periode van economisch herstel langzamer.
Wat is beter: huren of kopen?
Dat hangt helemaal af van de eigen situatie. Zonnepanelen huren is een goede optie als je de investering niet kunt betalen en zo snel mogelijk jouw eigen energie wilt verbruiken. De aankoop van de fotovoltaïsche installatie is echter veel interessanter in termen van winstgevendheid, aangezien de aanschaf van een eigen systeem garandeert dat alle prestaties van jou zijn en dus zal het behaalde voordeel groter zijn. Evenzo is het belangrijk om in gedachten te houden dat de prijzen van de fotovoltaïsche industrie in Spanje steeds lager worden.
De geschatte prijzen (helemaal afhankelijk van de ligging van een woning en welk verhuurbedrijf) liggen tussen de 20 en 35 euro per maand voor 3 tot 5 zonnepanelen, tussen de 40 en 60 euro voor 6 tot 10 zonnepanelen en meer dan 60 euro voor meer dan 10 zonnepanelen.
NOTA: Dit artikel is geschreven aan de hand van informatie van andere Spaanse websites waarvan de links in het artikel zijn vermeld. De redactie van SpanjeVandaag is geen expert op het gebied van zonnepanelen in Spanje en wij kunnen verder ook niet helpen met het geven van informatie. Dit is geen gesponsord artikel.