Stranden en natuurgebieden in Valencia getroffen door koolwaterstof vervuiling

Stranden en natuurgebieden in Valencia getroffen door koolwaterstof vervuiling
Beeld: Screenshot / X

Stranden en natuurgebieden in Valencia getroffen door koolwaterstof vervuiling

Valencia kampt momenteel met een milieuramp door een koolwaterstof vervuiling langs de kust. Deze ramp heeft gevolgen voor het milieu, de lokale economie en de gezondheid van de bevolking. De opruimwerkzaamheden zijn inmiddels gestart en er wordt onderzoek gedaan naar de oorsprong van deze vervuilende olie.

De koolwaterstof vervuiling in Valencia heeft verschillende kustgebieden aangetast, waarbij sommige gebieden zwaarder zijn getroffen dan andere. Als gevolg van de vervuiling is er een twee kilometer lange kustlijn aangetast en zijn verschillende stranden gesloten voor zwemmers. Onder hen vallen Saler, Arbre del Gos en Garrofera.

In eerste instantie waren alle drie de stranden gesloten voor het publiek, maar donderdagmiddag zijn de stranden deels schoongemaakt en weer open gegaan. Echter, zwemmen in zee blijft nog steeds verboden. Dit verbod zal van kracht blijven, totdat de resultaten van het waterkwaliteitsonderzoek bekend zijn.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt deze vlek die in de Golf van Valencia is ontdekt. Uit de gegevens blijkt dat het hoogstwaarschijnlijk om een koolwaterstof gaat. De kustwacht voert patrouilles uit in het gebied om eventuele verdere lekkages op te sporen en aan te pakken.

Koolwaterstof is een chemische verbinding die bestaat uit koolstof- en waterstofatomen. Deze verbindingen vormen de basis van vele organische moleculen, zoals aardolie, aardgas en andere fossiele brandstoffen. Koolwaterstoffen worden veel gebruikt als brandstoffen, oplosmiddelen en grondstoffen voor de productie van kunststoffen en chemicaliën.

De vervuiling heeft voornamelijk het strand van Arbre del Gos getroffen dat zich uitstrekt van het einde van Pinedo tot aan het restaurant La Duna. Maritieme Reddingsdienst heeft niveau 1 van het Maritiem Reddingsplan geactiveerd vanwege vervuiling in het natuurpark Albufera.

Ga naar de inhoud