Afgelopen vijf jaar zijn bijna 5000 Nederlandse auto’s in Andalusië apk-gekeurd

Afgelopen vijf jaar zijn bijna 5000 Nederlandse auto's in Andalusië apk-gekeurd
Beeld: Veiasa / facebook

Afgelopen vijf jaar zijn bijna 5000 Nederlandse auto’s in Andalusië apk-gekeurd

De afgelopen jaren is er een interessante verandering ontstaan in hoe Nederlandse voertuigen hun apk-keuring kunnen laten doen, vooral voor mensen die in de provincies Málaga en Sevilla wonen. De mogelijkheid van een apk-keuring in Andalusië bestaat al sinds 2014, maar het aanvragen van een keuring is nu veel eenvoudiger geworden, waardoor Nederlandse autobezitters beter aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun apk-keuring in Spanje te laten doen, vooral in Andalusië. Daar kan dat op drie locaties: Marbella, Motril en Sevilla. Ook in Barcelona is dit mogelijk. Vroeger kon je dat ook in Benidorm, maar die optie bestaat helaas niet meer.

Tussen 2020 en juni 2024 hebben maar liefst 4742 voertuigen uit Nederland een keuring gekregen bij de drie goedgekeurde ITV-stations in Andalusië. Hiervan zijn 2202 auto’s gekeurd in Sevilla, 1519 in Marbella en 1021 in Motril. Elk jaar is een stijging te zien in deze aantallen, wat je kunt terugvinden in de tabel onderaan dit artikel.

Uit het totaal hebben 1149 voertuigen de inspectie niet doorstaan bij de eerste poging, wat leidt tot een afkeurpercentage van 24%. Tot nu toe dit jaar zijn er 530 ernstige gebreken ontdekt die gerepareerd moesten worden voor de apk, evenals 364 lichte tekortkomingen. De meeste ernstige problemen die werden gevonden, hadden te maken met verlichting en signalering (20%), banden, assen en vering (18%), remmen (17%) en vervuilende uitstoot (16%).

Er zijn verschillende redenen waarom Nederlanders hun apk-keuring in de provincie Málaga laten doen. Ten eerste is het handig voor mensen die langere tijd in Spanje zijn, zoals expats of vakantiegangers. Ze hoeven niet meer terug naar Nederland, maar kunnen het lekker lokaal laten regelen. Daarnaast is er een goede samenwerking tussen de Spaanse en Nederlandse autoriteiten, waardoor de keuring ook in Nederland geldig is.

Het proces voor het aanvragen van een apk-keuring in Málaga begint meestal met het maken van een afspraak. Dit kan eenvoudig online, aangezien de website van Veiasa een Nederlandse versie heeft. Na het invullen van de benodigde gegevens, wordt er een datum en tijdstip gereserveerd voor de keuring. Tijdens de keuring worden alle standaardcontroles uitgevoerd, net zoals in Nederland.

Wanneer een voertuig met een Nederlands kenteken in Spanje moet worden gekeurd, geldt er een specifieke procedure. Dankzij de samenwerking tussen Veiasa en de RDW kunnen voertuigen uit Nederland eenvoudig hun apk-keuring in Spanje ondergaan. Dit betekent dat eigenaren hun voertuig kunnen laten testen zonder terug te hoeven reizen naar Nederland, wat zowel tijd als geld bespaart.

Er zijn echter enkele uitzonderingen en beperkingen waar rekening mee gehouden moet worden. Bijvoorbeeld, taxi’s, landbouwvoertuigen en voertuigen die speciaal zijn ontworpen voor het vervoer van meer dan acht personen vallen buiten deze regeling. Ook motorfietsen en lichte aanhangers hoeven geen keuring te ondergaan in Nederland, wat het voor bepaalde voertuigtypen eenvoudiger maakt.

tabel
Ga naar de inhoud