Pickleball is een opkomende sport in Spanje als alternatief voor paddel

Pickleball is een opkomende sport in Spanje als alternatief voor paddel
Beeld: via canva.com

Pickleball is een opkomende sport in Spanje als alternatief voor paddel

Pickleball, een snelgroeiende sport, wint wereldwijd steeds meer aan populariteit, en Spanje is hierop geen uitzondering. Deze unieke sport, die elementen combineert van tennis, badminton en tafeltennis, biedt een toegankelijke en plezierige ervaring voor spelers van alle leeftijden en niveaus. Maar wat is pickleball precies? En hoe is het ontstaan? Laten we ook kijken hoe deze sport zich ontwikkelt in Spanje.

Pickleball wordt gespeeld op een veld dat qua afmetingen lijkt op een badmintonveld, met een net dat lager is dan dat van tennis. Spelers gebruiken een paddel en een geperforeerde plastic bal (wiffle ball) die groter en lichter is dan een tennisbal. De sport kan zowel enkel- als dubbelspel gespeeld worden, waarbij de basisregels relatief eenvoudig te leren zijn. Dit maakt het aantrekkelijk voor zowel beginners als ervaren sporters.

Het doel van het spel is om de bal over het net te slaan naar de tegenstander zonder dat deze de bal kan terugspelen. Net als bij tennis en badminton wint een speler of team een punt als de tegenstander de bal niet correct kan terugslaan of als deze buiten de lijnen landt.

Pickleball werd in 1965 in de Verenigde Staten uitgevonden door drie vrienden – Joel Pritchard, Bill Bell en Barney McCallum. Oorspronkelijk bedoeld als een spel voor hun gezinnen tijdens een zomervakantie, combineerden ze elementen van verschillende sporten om een leuk, sociaal en laagdrempelig spel te creëren. De naam “pickleball” is afkomstig van de hond van Pritchard, die altijd achter de bal aan rende tijdens het spel.

Sindsdien is pickleball exponentieel gegroeid in populariteit, vooral in de Verenigde Staten, waar het een van de snelst groeiende sporten is. Het wordt nu wereldwijd gespeeld, van recreatieve spelers tot georganiseerde toernooien.

Pickleball in Spanje

Pickleball heeft zijn weg naar Europa gevonden, en Spanje is een van de landen waar de sport de laatste jaren flink in opmars is. Hoewel het nog niet zo populair is als tennis of padel, beginnen steeds meer mensen de sport te ontdekken, met name in toeristische gebieden zoals de Costa del Sol en de Balearen, waar veel expats wonen. Deze expats, voornamelijk uit Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk, hebben geholpen bij het introduceren en promoten van de sport in het land.

In Spanje zijn er inmiddels verschillende pickleballverenigingen en clubs opgericht, vooral in steden zoals Madrid, Barcelona, Málaga en Alicante. De Spaanse Pickleball Federatie (Federación Española de Pickleball) is actief betrokken bij het organiseren van toernooien en evenementen om de sport verder te promoten. Veel sportcentra en tennisclubs hebben pickleballvelden toegevoegd aan hun faciliteiten, en het aantal spelers groeit gestaag.

Een van de redenen waarom pickleball in Spanje aan populariteit wint, is de toegankelijkheid van de sport. Het is minder fysiek belastend dan tennis, wat het aantrekkelijk maakt voor oudere spelers of mensen die op zoek zijn naar een minder intensieve sport. Daarnaast is het spel snel te leren en kunnen mensen al snel deelnemen aan recreatieve wedstrijden.

Bovendien sluit pickleball aan bij de Spaanse cultuur van sociale sporten. Net zoals padel, een andere populaire racketsport in Spanje, draait pickleball niet alleen om competitie, maar ook om gezelligheid en samenspel. Veel mensen zien pickleball dan ook als een leuke manier om actief te blijven en tegelijkertijd nieuwe mensen te ontmoeten.

De toekomst van pickleball in Spanje ziet er veelbelovend uit. Met een toenemend aantal clubs, competities en initiatieven om de sport te promoten, is het slechts een kwestie van tijd voordat pickleball een vaste plek inneemt in het Spaanse sportlandschap. De combinatie van toegankelijkheid, sociale interactie en plezier maakt het een sport die perfect past in de actieve en sociale levensstijl van veel Spanjaarden.

In de komende jaren zullen we waarschijnlijk zien dat meer sportcentra en gemeenten investeren in pickleballfaciliteiten en dat de sport zijn weg zal vinden naar een breder publiek, zowel onder Spanjaarden als internationale inwoners.

Verschil paddel en pickleball

Paddel en pickleball zijn beide populaire racketsport, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Paddel wordt gespeeld op een groter veld met een net dat hoger is dan bij pickleball. De bal in paddel is ook groter en zwaarder dan de pickleball. Beide sporten kunnen met vier of twee personen gespeeld worden. De regels en scoremethodes verschillen ook tussen de twee sporten.