Catalaanse protesten bij Spaans-Franse top tussen Sanchez en Macron in Barcelona

Catalaanse protesten bij Spaans-Franse top tussen Sanchez en Macron in Barcelona
beeld: @desdelamoncloa / twitter
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

BARCELONA – De Spaanse premier Pedro Sánchez diverse ministers hebben in Barcelona een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en diens ministers tijdens de Spaans-Franse top in het Museu Nacional d’Art de Catalunya, het iconische paleisachtige gebouw bij de Magische fonteinen. Maar deze ‘cumbre hispano-francesa’ tussen Spanje en Frankrijk is niet goed gevallen bij de Catalaanse separatisten en de Catalaanse politici. Daarom werd er gedemonstreerd door onder andere het ANC en Omnium, twee Catalaanse onafhankelijksbewegingen.

Het was natuurlijk te verwachten dat de bijeenkomst tussen Sánchez en Macron in de Catalaanse hoofdstad Barcelona voor problemen zou zorgen. Daarom werden er meer dan 10.000 agenten op de been gebracht om de veiligheid te garanderen en problemen op straat tijdens de Spaans-Franse top te voorkomen.

De separatisten die onafhankelijkheid willen van Catalonië, menen dat de Spaanse premier voor Barcelona heeft gekozen om aan de wereld te laten zien dat het Catalaanse onafhankelijkheidsproces is afgelopen, iet wat hij zelf diverse keren heeft gezegd. Volgens het ANC en Omnium is daar geen sprake van en dus moet aan de wereld getoond worden dat het proces springlevend is. Of men daar in geslaagd is, is natuurlijk de vraag want weliswaar werd er geprotesteerd, maar wel met veel minder deelnemers dan wat normaal is bij dit soort acties met volgens de Guardia Urbana (politie) ongeveer 6500 aanwezigen (volgens Omnium 30.000).

Het helpt ook niet dat de Catalaanse regionale premier Pere Aragones aanwezig was bij de eerste ontmoeting tussen Pedro Sanchez en Emmanuel Macron. Dat werd hem door de demonstrerende separatisten niet in dank afgenomen waarbij ook de ERC-partijleider Oriol Junqueras uitgejouwd werd door de demonstranten. Weliswaar verliet Aragones de bijeenkomst nog voordat de Spaanse en Franse volksliederen te horen waren, zijn aanwezigheid werd door een bepaalde groep Catalanen niet gewaardeerd. Evenals die van Junqueras die als ‘traidor, te queremos en prisión’ (verrader, we willen je in de gevangenis zien) werd omschreven waarna hij al na een paar minuten de manifestatie verliet.

De demonstranten mochten echter niet dichtbij het Museu Nacional d’Art de Catalunya komen en werden door de Catalaanse politie, ironisch gezien, naar de Plaça d’Espanya (Spanje-plein) gestuurd. Later waren er nog enkele kleine confrontaties tussen de Catalaanse politie en groepen demonstranten.