MADRID – Op dinsdag heeft de coalitieregering tijdens de wekelijkse ministerraad de speciale digitaks aangenomen. Het gaat om een belasting op het verdienmodel van grote digitale bedrijven zoals Google, Facebook, Netflix, Apple en Amazon. De belasting wordt ook wel ‘Tasa Google’ genoemd maar is in feite een belasting voor alle grote bedrijven in de digitale wereld.
Net zoals buurland Frankrijk (met sinds juli 2019 de GAFA belasting, afkorting van Google, Amazon, Facebook en Apple) heeft Spanje binnenkort ook een zogenaamde digitaks voor techreuzen die omzetbelasting voor digitale activiteiten moeten afdragen. Dit heeft de naam ‘Googletaks’ (Tasa Google) en wordt geheven voor alle grote digitale bedrijven zoals Google, Apple, Microsoft, Netflix en Facebook.
In 2017 betaalden deze grote (Amerikaanse) techreuzen met miljarden omzetten slechts 24 miljoen euro belasting in Spanje. De gedachtengang achter deze ‘Google’ belasting is dat de grote digitale bedrijven belasting betalen daar waar men het geld verdient.
In feite heeft deze belasting de naam ‘impuesto sobre determinados servicios digitales (IDSD)’ maar wordt deze in de volksmond en in de pers ‘Tasa Google’ genoemd. Grote techbedrijven moeten 3% omzetbelasting gaan betalen.
Het gaat dan alleen om bedrijven die tenminste 750 miljoen euro verdienen en daarvan meer dan 3 miljoen euro verdienen in Spanje.
Het gaat om een belasting voor online advertentiediensten, online bemiddelingsdiensten en op de verkoop van gegevens die zijn gegenereerd op basis van informatie die door de gebruiker tijdens een activiteit is verstrekt.
De coalitieregering hoopt op jaarbasis 968 miljoen euro op te halen met deze speciale omzetbelasting. Dat is minder dan de 1,2 miljard euro wat men in eerste instantie had uitgerekend.
Naast de ‘Tasa Google’ heeft de regering ook de ‘Tasa Tobin’ aangenomen, een belasting van 0,2% op financiële transacties zoals aandelen. Elk jaar zal de regering een lijst publiceren met daarop de bedrijven die de Tobintaks dienen te betalen. De regering denkt zo’n 850 miljoen euro op te halen met deze speciale belasting.
De Verenigde Staten hebben gedreigd dat als de ‘Googletaks’ wordt ingevoerd dat land 25% extra belasting gaat heffen op Europese import naar de VS. De reden daarvoor is omdat met name techreuzen uit de Verenigde Staten de digitaks moeten betalen en dat is volgens Trump niet eerlijk.