In Ateca loopt een echt skelet uit de 17e eeuw mee in de Paasprocessie

In Ateca loopt een echt skelet uit de 17e eeuw mee in de Paasprocessie
beeld: Turismo Ateca / website
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

ZARAGOZA – In het dorp Ateca in de autonome regio Aragón hield men ook dit jaar een oude en bijzondere traditie in leven. Tijdens de paasprocessie van de Santo Entierro (de heilige begrafenis) droegen de 300 deelnemers aan de processie een echt skelet mee uit de 17e eeuw.

De Paasprocessies tijdens de Semana Santa zijn in Spanje een erg belangrijke culturele traditie. Overal in het land bereiden groepen zich maandenlang voor om van de week iets onvergetelijk te maken. Tijdens de processie is het normaal dat er een aantal religieuze personages worden opgevoerd. In Ateca zorgt een traditie er voor dat al eeuwen lang de dood zelf erg aanwezig is. Het gaat om het echte skelet van een mens van ongeveer 1,5 meter hoog. 

De beenderen zijn met behulp van ijzerdraad aan elkaar vast gemaakt. Het skelet komt op de tweede plaats in de processie. Dankzij het werk van antropologen en historici weet men dat het om de overblijfselen van een vrouw uit de 17e eeuw gaat. Dat het een vrouw is, kan men eenvoudig afleiden uit de vorm en breedte van de heupbeenderen. De vrouw in kwestie leed aan artrose, maar het geraamte is na ruim driehonderd jaar toch bijzonder goed bewaard gebleven.

Fernando Duce, hoofd van het centrum voor interpretatie van de Semana Santa (Heilige week), verklaart dat het skelet van Ateca de mens er aan herinnert dat we allemaal voor de dood zijn voorbestemd en ooit dit lichaam zullen verlaten. Voor gelovigen is de dood ook niet het einde, maar het begin van de herrijzenis. Alhoewel er in veel processies afbeeldingen van de dood worden meegedragen, is het gebruik van een echt skelet in Ateca toch echt een unicum.