Galicië heeft tientallen dorpen met meer koeien dan mensen

Galicië heeft tientallen dorpen met meer koeien dan mensen
Beeld: via canva.com

Galicië heeft tientallen dorpen met meer koeien dan mensen

Galicië is beroemd om zijn groene landschappen, rijke cultuur en… koeien. Deze autonome regio in het noordwesten van Spanje heeft een oppervlakte van ongeveer 29.574 km² en biedt een interessante mix van landelijke tradities en moderne ontwikkelingen. Recent onderzoek toont aan dat er bijna 525.000 koeien in Galicië leven, waarbij 66 dorpen of gehuchten meer koeien dan mensen hebben.

Galicië staat bekend als “het land van de half miljoen koeien”, en recente gegevens van het Instituto Galego de Estatística tonen aan dat er in 2023 maar liefst 524.340 koeien geregistreerd waren in de regio. Dit aantal vertegenwoordigt een lichte stijging van 0,75% vergeleken met het voorgaande jaar.

De verdeling van koeien over Galicië is verre van gelijkmatig. De hoogste concentraties zijn te vinden in het binnenland van de provincies Lugo en A Coruña, evenals in het gebied rond A Costa da Morte. Deze ongelijke verdeling weerspiegelt de diverse landschappen en economische structuren binnen de regio.

Enkele interessante statistieken tonen aan dat A Pastoriza de gemeente is met het hoogste aantal koeien, namelijk 15.565, waarvan meer dan 11.000 melkkoeien zijn. Lalín volgt met ook meer dan 15.000 koeien, voornamelijk melkvee. Daarnaast hebben gemeenten zoals Mazaricos, Sarria, Castro de Rei en Santa Comba elk meer dan 10.000 koeien.

A Pastoriza is de gemeente met het hoogste aantal koeien en heeft ook de sterkste correlatie tussen dieren en inwoners. Volgens officiële bevolkingsgegevens woonden er in 2023 in totaal 2814 mensen in dit dorp, wat betekent dat elke inwoner gemiddeld 5,53 koeien zou hebben.

Aan de andere kant zijn er zeven gemeenten waar geen enkele geregistreerde koe te vinden is. Opvallend genoeg behoren deze gemeenten niet tot de grote stedelijke gebieden, maar voornamelijk tot kleinere gemeenten in Ourense (Toén, A Arnoia, Beade, Ribadavia en Rubiá) en twee kustgemeenten (Catoira en A Illa de Arousa).

De veeteelt, vooral de melkveehouderij, is erg belangrijk voor de economie van Galicië. De productie van kwalitatief hoogwaardige zuivelproducten zoals kaas en boter speelt een grote rol in de regionale export en werkgelegenheid. Het is een sector die veel bijdraagt aan de welvaart van de regio en zorgt voor veel banen in de agrarische industrie.

De veeteelt is essentieel voor het behoud van zowel het traditionele landschap als de culturele identiteit van Galicië. Koeien spelen hierbij een cruciale rol, niet alleen vanuit economisch oogpunt, maar ook omdat ze bijdragen aan het karakteristieke beeld van de landelijke gebieden in Galicië. Het houden van koeien draagt dus bij aan het behoud van de unieke uitstraling en sfeer van deze regio.

Ga naar de inhoud