SANTA CRUZ – Precies één jaar geleden begon de vulkaanuitbarsting op het Canarische Eiland la Palma. Dat was op 19 september 2021 waarna de Cumbre Vieja-vulkaan 1.219 hectare van het eiland met lava bedekte waardoor circa 7.000 personen hun woningen hebben moeten verlaten en circa 2.988 gebouwen vernietigd werden door het kolkende lava. De krater is een jaar later nog actief met op verschillende punten nog steeds temperaturen boven de 1.000 graden. Het gevaar is sinds het einde van de uitbarsting op 25 december 2021 echter voorbij maar de gevolgen nog lang niet. Onderaan dit artikel een video overzicht van de uitbarstingen, gefilmd met drones etc.
Het is op 19 september 2022 een jaar geleden dat de Cumbre Vieja-vulkaan op La Palma rond 15.10 uur met zijn uitbarsting begon. Er gingen 85 dagen en acht uur voorbij totdat deze eindelijk stopte met brullen op 13 december 2021, maar het was pas 12 dagen later, op 25 december 2021, toen de vulkaanuitbarsting officieel werd beëindigd.
Tussen 19 september en 13 december 2021 heeft de vulkaan 159 miljoen kubieke meter lava uitgestoten die 1.219 hectare besloeg, wat bijna 1,7% van de oppervlakte van het eiland La Palma is, 12 van de 708 vierkante kilometer om precies te zijn. De lavastromen bedolven ook 73,8 kilometer wegen en werden 2.988 gebouwen getroffen. Ongeveer 7.000 mensen werden geëvacueerd en minstens 1.500 zijn nog steeds niet naar huis teruggekeerd. Zo’n 200 getroffenen wonen al maanden in een hotel. Maar wat nu het meest verontrustend is, zijn de bijna 1.300 mensen die in Puerto Naos en La Bombilla wonen en die nog steeds niet naar hun huizen kunnen terugkeren vanwege de gassen die de vulkaan blijft uitstoten.
“Deze gassen zijn onverenigbaar met het leven. Er zijn specifieke momenten waarop de concentratie kooldioxide (CO2) sterk stijgt en het is een gebied dat moet worden geëvalueerd voordat de bewoners hun huizen kunnen betreden. “Kooldioxide is zwaar en hoopt zich vooral op in afgesloten gebieden. We weten niet hoe lang dit gaat duren. Het kan nog maanden duren voordat we een oplossing vinden”, zegt Rubén López, vulkanoloog bij het Nationaal Geologisch Instituut (IGN).
Tijdens en vlak na de vulkaanuitbarsting werd het eiland La Palma overspoeld door nieuwsgierige (ramp) toeristen die het natuurgeweld wilden bekijken. Maar toen de vulkaan tot rust kwam werd het ook stil wat betreft toeristen, de grootste inkomstenbron voor de eilandbewoners. Restaurants, bars, hotels en toeristen appartementen zijn gesloten in het westen van La Palma omdat er geen gasten zijn terwijl de stranden leeg zijn. Ondertussen is het wel mogelijk om onder begeleiding van een gids een wandeling te maken in het getroffen gebied.