MADRID – Deze week om precies te zijn op 21 en 22 oktober wordt er in het Spaanse parlement gedebatteerd over de motie van wantrouwen tegen premier Pedro Sánchez die door de extreemrechtse partij VOX is ingediend. Vanaf het moment dat er sprake is van deze ‘moción de censura’ is deze al gedoemd want de VOX partijleider Santiago Abascal zal niet genoeg parlementariërs aan zijn kant krijgen. De vraag is echter, wat gaat de centrumrechtse PP-partij doen.
Komende woensdag presenteert de VOX-partij in het parlement de motie van wantrouwen tegen de regering-Sánchez. Dat zal dan de vijfde motie van wantrouwen zijn in de geschiedenis van Spanje sinds dat het land een democratie is. Het zal echter waarschijnlijk ook de vierde keer zijn dat deze ‘moción de censura’ zal mislukken want slechts één keer slaagde deze, in 2018 waardoor Pedro Sánchez de huidige premier werd.
Vox doet nu hetzelfde als wat Podemos ooit deed tegen de regering-Rajoy enkele jaren geleden. De extreemrechtse partij van Abascal weet dat er niet genoeg parlementariërs zullen zijn die de motie van wantrouwen (moción de censura) zullen steunen maar de VOX-partij wil de plaats van de PP-leider Pablo Casado overnemen als oppositieleider.
Druk bij de PP
De druk ligt in dit geval dus niet zozeer bij de VOX-partij of bij de coalitieregering bestaande uit de PSOE en Unidas-Podemos partijen maar meer bij de Partido Popular (PP) partij en hun partijleider en eerste oppositieleider Pablo Casado. De kans dat de PP meestemt met VOX is klein maar ook al zou dat wel het geval zijn dan zullen de PP en VOX samen niet genoeg parlementariërs hebben omdat de 176 zetes niet gehaald zullen worden.
Zetels
Voor een succesvolle motie van wantrouwen heeft VOX de steun nodig van de Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) wat samen 151 zetels zou opleveren. Dat is echter niet genoeg en dus moeten kleinere partijen VOX steunen met de motie van wantrouwen.
Zo zou Vox de steun van de Catalaanse ERC en de Baskische PNV (beide partijen zijn felle tegenstanders van VOX) moeten krijgen waarna VOX 170 zetels/stemmen zou hebben wat ook niet genoeg is. VOX zou daarnaast ook de steun van de Baskische Bildu, de Catalaanse Junts en diverse andere partijen zoals Más País, BNG en Teruel Existe moeten krijgen.
De kans is dus groot dat alleen de 52 parlementaires van VOX deze motie van wantrouwen zullen steunen wat dus bij lange na niet genoeg is. Maar de Spaanse kranten schrijven al dat het resultaat voor VOX niet zo belangrijk zal zijn maar wel de strijd om de eerste plaats in de oppositie waarbij VOX graag de PP wil overtreffen.
Geschiedenis
Wetenswaardig is dat er tot nu toe in Spanje sinds 1975 vier moties van wantrouwen zijn ingediend in Spanje. Dat gebeurde in 1980 tegen de regering-Suarez, in 1987 tegen de regering-Gonzalez, in 2017 tegen de regering-Rajoy toen Pablo Iglesias van Podemos dit lanceerde en in 2018 toen de PP-partij veroordeeld werd voor corruptie en fraude en de huidige premier Pedro Sánchez een motie van wantrouwen indiende tegen de regering-Rajoy.
In drie gevallen mislukte de motie van wantrouwen en werd deze niet aangenomen maar in 2018 slaagde voor het eerst in de moderne geschiedenis van Spanje een motie van wantrouwen en werd Pedro Sánchez de nieuwe premier door Mariano Rajoy naar huis te sturen.