MADRID – Aan de hand van een wetsvoorstel van de politieke partij Más País wordt in het Congres gedebatteerd over de legalisatie van cannabis in Spanje. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat er weliswaar over gediscussieerd wordt maar het voorstel heeft op dit moment niet genoeg steun van de overige politieke partijen. Más País meent dat er een mogelijkheid is om meer controle op de cannabisverkoop te krijgen en dat men door middel van belasting meer geld zal binnenhalen in plaats dat alle opbrengst naar de maffia en drugsbaronnen gaat.
Het is niet de eerste keer dat er gesproken wordt over een legalisatie van cannabis in Spanje maar dit keer komt het debat bij het Congres terecht nadat de partij Más País een wetsvoorstel heeft ingediend. Volgens de partij gaat het om de gezondheid want als het cannabisgebruik gelegaliseerd wordt kan er net zoals bij alcohol en tabak ook een leeftijd aan verboden worden. Daarnaast meent de politieke formatie van Iñigo Errejón dat er ook belastinginkomsten te verdienen zijn, net zoals bij alcohol en tabak waar tot 35% belasting op zit. Na legalisatie komt er een betere controle op de cannabisverkoop en het gebruik daarvan en gaan niet alle opbrengsten naar de drugsmaffia maar ook naar de staatskas.
Spanje is op Portugal en Luxemburg na het land met het meeste cannabisgebruik binnen Europa. Uit een onderzoek blijkt dat 68% van de studenten tussen 14 en 17 jaar cannabis gebruikt. In heel Spanje wordt door 3,2 miljoen personen tussen 15 en 64 jaar regelmatig cannabis gebruikt. Ondanks dat het gebruik van cannabis illegaal is in Spanje is het gebruik de afgelopen jaren toch met 25% gestegen.
Volgens een onderzoek zou een legalisatie in Spanje tot gevolg hebben dat er jaarlijks 8,5 miljard euro wordt omgezet met 3,3 miljard euro aan opbrengst voor de Spaanse overheid. Het zou tevens de wietverkoop op de zwarte markt met 15% verminderen aldus de onderzoekers van de Unidad de Políticas de Drogas del Servicio de Psicología y Logopedia van de Universidad Autónoma de Barcelona (UAB).
Niet alleen zou er meer geld worden opgehaald door de Spaanse overheid maar er zal ook een betere controle moeten zijn op de productie en verkoop van wiet in Spanje bij een legalisatie. Er zouden ook zo’n 101.596 banen gecreëerd worden wat weer meer geld opbrengt voor de Sociale Zekerheid. Er zou eventueel jaarlijks legaal 820.597 kilo wiet geproduceerd kunnen worden in Spanje.
In het onderzoek schrijft men dat er niet verwacht wordt dat de zwarte markt compleet zal verdwijnen maar deze zal wel met zo’n 15% afnemen en een flinke deuk oplopen waarbij er een betere controle is op de productie en distributie van de cannabis. Dat zou dan op drie manieren kunnen gebeuren zoals de “autocultivo” (eigen productie) die vrij is van belastingen, “clubes sociales de cannabis” (sociale cannabis clubs) zonder winstoogmerk en belastingen maar met personeel die bijdraagt aan de Sociale Zekerheid en de “libre mercado” (vrije markt) waar belastingen geïnd kunnen worden.