19 oktober: Wereld Borstkankerdag en Spaanse patiënten

19 oktober: Wereld Borstkankerdag en Spaanse patiënten
beeld: via canva.com

19 oktober is Wereld Borstkankerdag, een dag die verder gaat dan alleen roze linten en bewustwordingsacties. Het is een moment om stil te staan bij de duizenden vrouwen wereldwijd die deze ernstige ziekte ervaren. Het biedt ons de kans om meer te leren over borstkanker, steun te geven aan patiënten en het belang van vroege opsporing te benadrukken voor een betere kans op herstel.

De cijfers zijn duidelijk: borstkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen en wordt wereldwijd veel gediagnosticeerd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was borstkanker in 2021 voor het eerst de meest gedetecteerde kanker ter wereld, wat longkanker voorbijstak. De stijging van deze ziekte is zorgwekkend, met in 2022 wereldwijd 2,3 miljoen nieuwe gevallen en 670.000 sterfgevallen als gevolg.

Binnen de Europese Unie vertegenwoordigt borstkanker bijna 30% van alle gediagnosticeerde kankers bij vrouwen, wat benadrukt hoe relevant het is om deze ziekte serieus te nemen. In Spanje worden voor 2024 naar schatting 36.395 nieuwe gevallen van borstkanker verwacht. Dat maakt het de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen in Spanje, gevolgd door darmkanker, longkanker, baarmoederkanker en alvleesklierkanker.

Op basis van de huidige trends wordt verwacht dat het aantal borstkankergevallen tegen 2040 zal stijgen tot meer dan 3 miljoen per jaar wereldwijd. De Lancet Commission heeft berekend dat het aantal sterfgevallen door deze ziekte tegen die tijd zal oplopen tot 1 miljoen per jaar wereldwijd.

De opkomst van borstkanker bij jongere vrouwen is een zorgwekkende trend die meer aandacht verdient. Borstkanker kan al vanaf de puberteit voorkomen, maar is meest voorkomend tussen de 35 en 80 jaar. De hoogste incidentie ligt tussen de 45 en 65 jaar. Toch zien we de laatste tijd een stijgende lijn bij steeds jongere vrouwen. De generatie X en millennials hebben een hogere kans op borstkanker dan oudere generaties.

De toename bij jonge vrouwen kan verschillende redenen hebben, zoals veranderingen in hun levensstijl, blootstelling aan milieufactoren, genetische invloeden en schommelingen in hormonen. Ook wordt alcoholgebruik steeds vaker genoemd als een belangrijke risicofactor voor borstkanker, zowel bij mannen als vrouwen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de kans op borstkanker stijgt naarmate iemand meer alcohol drinkt.

Volgens de WHO waren er in Europa in 2020 bijna 40.000 nieuwe gevallen van borstkanker die toegeschreven konden worden aan alcoholgebruik. Wereldwijd is geschat dat van de meer dan 2 miljoen nieuwe borstkankergevallen er ongeveer 100.000 te wijten waren aan alcoholconsumptie. De link tussen alcohol en borstkanker is helder: meer alcohol leidt tot een groter risico. Door het verminderen van alcoholgebruik, kun je het risico op borstkanker aanzienlijk verlagen.