Netflix boekt grote winst maar verhoogt prijzen in Spanje

Netflix boekt grote winst maar verhoogt prijzen in Spanje
Beeld: via canva.com

Netflix boekt grote winst maar verhoogt prijzen in Spanje

Netflix, de onbetwiste leider in de wereld van streamingdiensten, is recentelijk in het nieuws gekomen door prijsverhogingen voor zijn abonnementsmodellen in Spanje en Italië. Ondanks de toegenomen concurrentie van streamingdiensten als Prime Video, Disney+ en Max, blijft Netflix zijn positie als marktleider versterken door slimme abonnementspakketten. 

Netflix heeft reden om te vieren! In het eerste kwartaal van 2024 zijn er maar liefst 5,1 miljoen nieuwe leden bijgekomen, wat het totaal op bijna 283 miljoen wereldwijd brengt. Ook heeft het Amerikaanse streaming-bedrijf een winst van 6,3 miljard euro behaald. Toch heeft Netflix ervoor gekozen om de abonnementskosten te verhogen in Spanje en Italië.

Het gangbaar gebruikte standaardabonnement van Netflix, een optie die voor veel gebruikers aantrekkelijke eigenschappen combineert met een betaalbare prijs, krijgt een prijsverhoging van 1 euro. Dit brengt het maandelijkse bedrag naar 13,99 euro. 

Het standaardabonnement met reclames, dat de afgelopen jaren in populariteit is gestegen, is onderworpen aan een aanzienlijkere prijsstijging. Van 5,49 euro is de maandelijkse prijs gestegen naar 6,99 euro, wat neerkomt op een stijging van 1,5 euro. 

Het premium abonnement, dat de enige abonnementsoptie is die toegang biedt tot de hoogste kwaliteit content in 4K-resolutie en ondersteuning voor ruimtelijk geluid, is nu 19,99 euro per maand. Dit is een prijsstijging van 2 euro vergeleken met de vorige prijs van 17,99 euro. 

Netflix heeft het delen van accounts met mensen buiten een huishouden verboden. Hierdoor moesten veel gebruikers extra betalen voor gebruik door vrienden of familie buiten hun huishouden. Voor 5,99 euro extra kan het account echter toch gedeeld worden. Deze wijziging helpt Netflix om de inkomsten te verhogen.

Ondanks concurrentie van Prime Video, Disney+ en Max, investeert Netflix flink in nieuwe content. In 2023 gaf het bedrijf 16 miljard euro uit aan films en series. Deze investering is cruciaal voor de aantrekkingskracht en het succes van Netflix, en zorgt voor een voortdurend aanbod van nieuwe content, wat essentieel is voor het behoud en de groei van abonnees.