Valsspelende schaakspeler ontmaskerd die 20 keer naar het toilet gaat

Valsspelende schaakspeler ontmaskerd die 20 keer naar het toilet gaat
Beeld: via canva.com

Valsspelende schaakspeler ontmaskerd die 20 keer naar het toilet gaat

In de Spaanse schaakwereld vond deze week een klein schandaal plaats. Paco Vallejo, één van de bekendste Spaanse schakers, ontmaskerde er zijn Oekraïense tegenstander die zich er aan waagde vals te spelen tijdens een officiële wedstrijd.

Het Casablanca Stadium in Zaragoza staat bekend als één van de beste schaakclubs van Spanje. Legendarische spelers als Miguel Illescas of Paco Vallejo passeerden er de revue, net als beloftes zoals Pedro Ginés of Alberto Quintín. Het team uit Zaragoza bevond zich deze week in Melilla op het ploegenkampioenschap toen het voor een onaangename verrassing kwam te staan.

Tijdens één van de wedstrijden kwam Paco Vallejo (42) tegenover de Oekraïense belofte Kirill Shevchenko (22) te staan. Shevchenko speelt momenteel voor de schaakclub Silla de Valencia en werd al grootmeester op zijn 14e.

Het spel was pas begonnen toen Paco Vallejo vreemde dingen opmerkte. Vallejo opende het partijtje met een opening die hij anders nooit eerder speelde. Shevchenko antwoordde op die zet, stond meteen daarna recht en verdween naar het toilet. Vallejo stelt zich meteen vragen en licht de scheidsrechter in. De komende minuten herhaalt hetzelfde fenomeen zich. In drie uur gaat de Oekraïense speler ongeveer 20 keer naar het toilet.

Vallejo licht opnieuw de scheidsrechter in. Het gebeuren wordt nagetrokken en de organisatie vindt een telefoon in een toilethokje. Een iemand van de organisatie sluit zich op in het toilet waar de telefoon zich bevindt. Shevchenko verschijnt. Ondanks dat twee andere hokjes vrij zijn, wacht hij toch voor het doelbewuste toilethokje. De speler wordt zo op heterdaad betrapt en meteen uit het toernooi gezet.

“In het schaken hebben we geen dopingproblemen, maar wel problemen met elektrische toestellen”, klonk het achteraf bij een teleurgestelde organisatie.