Weersverwachting voor de herfstvakantie in Spanje

Weersverwachting voor de herfstvakantie in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Weersverwachting voor de herfstvakantie in Spanje

De herfstvakantie is begonnen of gaat binnenkort beginnen en veel Nederlanders en Belgen dromen van een zonovergoten vakantie aan de Spaanse kust. Maar hoe ziet het weer er eigenlijk uit tijdens deze periode? De verwachtingen voor de komende weken geven een gemengd beeld. Terwijl sommige delen van Spanje kunnen rekenen op stabiel en zonnig weer, krijgen andere gebieden te maken met regenachtige perioden.

Na een natte eerste helft van oktober in veel delen van Spanje, maakt de zon zich zichtbaar voor stabieler weer, vooral in het westen van het Spaanse vasteland dat recentelijk zwaar getroffen is door regen. Dit heeft de Spaanse Weerdienst Aemet voorspeld voor de komende drie weken.

Op zondag verwacht de Aemet een vrij stabiele dag, met alleen wat regen in Galicië en af en toe een bui op de Balearen. Volgende week wordt er weer wat onrust verwacht in het Middellandse Zeegebied. Een mediterraan lagedrukgebied zal in delen van Catalonië, Valencia regio en Murcia zorgen voor neerslag en af en toe een storm, met mogelijk aanzienlijke neerslag rond Javea (Alicante) tussen dinsdag en woensdag.

Aan de Atlantische kant van het vasteland is de situatie anders door een hogedrukgebied. Maandag kan er echter nog wat regen vallen in het noordwesten, in Galicië. Pas in het weekend van 25 tot 27 oktober verwacht Aemet meer verspreide en zware neerslag rond de Middellandse Zee en bij de Canarische Eilanden.

In het algemeen verwacht Aemet dat de komende twee weken er in het westen en centrum van het vasteland, evenals op de Canarische Eilanden, weinig regen zal vallen. Echter, langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen is de kans op neerslag groter.

De temperatuurverwachtingen voor de komende weken in Spanje laten zien dat de temperaturen in het westen en zuiden van Spanje een beetje warmer zullen zijn dan normaal. In de eerste week van november, lijkt het erop dat de temperaturen in geheel Spanje, lager zullen uitvallen dan we normaal van deze periode zouden verwachten.

De aankomende week, van 21 oktober tot 3 november, zal naar verwachting in geheel Spanje koud worden. Vooral in het oostelijke deel van het land, kan het flink koud worden. Het is dus verstandig om rekening te houden met wat lagere temperaturen in het laatste deel van de herfstvakantie, en om je kledij daarop aan te passen.