MADRID – Wat goed nieuws had moeten worden voor de wetenschap in Spanje is uitgegroeid tot een dure flop. De satelliet Ingenio die recent werd gelanceerd raakte 8 minuten na lancering al verdwaald. Naast dat dit een miljoenen euro kostende missie was, wordt nu ook gezocht naar de schuldige. Was het een menselijke fout of een technische fout in de raket die de satelliet naar de ruimte bracht.
Het Ingenio-satelliet project heeft zo’n 200 miljoen euro gekost maar afgelopen dinsdagnacht kwam er snel een einde aan de droom van de Spaanse satelliet. De SEOSAT-Ingenio-Satelliet werd via een Vega-raket vanuit Kourou in Frans-Guyana de ruimte in gelanceerd maar raakte 8 minuten na het opstijgen van zijn baan waardoor de missie verloren ging.
De Ingenio-satelliet was de meest ambitieuze ruimtemissie van de Spaanse industrie en de beelden die de satelliet naar de aarde zou moeten sturen zouden op vele vlakken helpen. Maar wat ging er mis bij de lancering?
De Vega VV17-raket, die Ingenio samen met de Franse satelliet Taranis vervoerde, werkte normaal in de eerste drie fasen maar acht minuten later week de raket af van het traject. Dat gebeurde na de eerste ontsteking van de motor van de bovenste trap van de AVUM (Attitude Vernier Upper Module). Vervolgens werd een traject afwijking vastgesteld die leidde tot het verlies van de missie.
De missie is mislukt vanwege raket integratie fouten. Een probleem met het AVUM-mondstuk activeringssysteem op de vierde trap van de Vega-raket als de meest waarschijnlijke oorzaak van het verlies van controle over de lanceerinrichting. Maar er wordt ook op gewezen dat er sprake kan zijn van menselijke fouten en niet zozeer een ontwerpfout of technische fout.
Het project heeft ongeveer 200 miljoen euro gekost, inclusief de kosten van de satelliet en de lancering. Het Ingenio-project is gefinancierd door het ministerie van Wetenschap en Innovatie via het Centrum voor Industriële Technologische Ontwikkeling (CDTI).
Spaanse bedrijven zoals Airbus, Thales Alenia Space, Indra, GTD, Crisa, Deimos Space, GMV, HV Sistemas, Iberespacio en SENER Aeroespacial hebben gewerkt aan het ontwerpen, ontwikkelen en vervaardigen van onderdelen van de satelliet. Dit alles onder toezicht van een team van de European Space Agency met Arianespace als verantwoordelijke voor de lancering.