SANTA CRUZ – Het vliegveld Tenerife Noord ofwel Aeropuerto de Tenerife Norte stond voorheen bekend als Los Rodeos en de kans is nu groot dat het vliegveld in de toekomst Tenerife Norte-Ciudad de La Laguna gaat heten als verwijzing naar de gemeente waar het vliegveld gelegen is. Dit vliegveld wat in het noorden van het eiland Tenerife is gelegen, werd reeds in 1929 in gebruik genomen. Tegenwoordig is het vliegveld Tenerife Sur veel belangrijker en landen en vertrekken daar de meeste vliegtuigen.
Ondanks dat het vliegveld Tenerife Noord reeds in 1929 werd geopend heeft de gemeente San Cristóbal de La Laguna nu pas bij de verantwoordelijke voor het vliegveld Aena en het Dirección General de Aviación Civil van het ministerie van Ontwikkeling een verzoek ingediend voor naamswijziging. Na ontvangst is men in Madrid meteen aan de slag gegaan om te onderzoeken of het mogelijk is de naam te wijzigen. Het verzoek werd in ieder geval positief ontvangen en de kans is dus groot dat er een naamswijziging zal komen.
De bedoeling van de gemeente San Cristóbal de La Laguna is om herkenbaarder te zijn door de naam van de stad aan het vliegveld vast te plakken. Toen het vliegveld in 1929 op aandringen van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa werd opgericht onder de naam Los Rodeos wist men nog niet dat het vliegveld flink zou gaan groeien. In 1943 werd de eerste keine terminal geopend en begin het vliegveld pas echt op volle toeren te draaien, helemaal ten drie jaar later in 1946 een grotere terminal werd geopend en er buiten nationaal verkeer ook internationaal vliegverkeer welkom was. Jaarlijks maken er nog steeds meer dan 4 miljoen passagiers gebruik van dit vliegveld (Tenerife Sur heeft jaarlijks meer dan 10 miljoen vliegtuigpassagiers).
In de zeventiger jaren van de vorige eeuw veranderde men de naam naar Tenerife Norte maar in de volksmond wordt nog steeds gesproken over het vliegveld Los Rodeos. De naamswijziging kwam nadat in 1978 het andere vliegveld Tenerife Sur werd geopend, een jaar na het grootste luchtvaartongeluk ooit. Het betrof een botsing op de startbaan tussen twee Boeings 747: een van Pan Am en een van KLM. Hierbij kwamen 583 mensen om het leven.
Foto: Google Street View