Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.
Schreef ik vorige week dat ik geen monteur meer verwachtte op zaterdag, komt er ineens iemand opdagen als ik klaar ben met het schrijven voor Spanjevandaag. Ik ben buiten bezig als ik een auto hoor stoppen. Er loopt iemand bij de auto met werkhandschoenen aan. Ik ga dus maar eens vragen wat de bedoeling is. Het blijkt de monteur te zijn voor de pomp. Ik ben een beetje verbaast omdat ik dus niemand meer verwacht had, het is tegen 5 uur. Goed, ik leg de man uit wat het probleem is. Hij meet de stroom en de pomp verbruikt 14 Ampére. Dat is niet normaal voor een pomp. Hij meet ook de spanning en laat me weten dat er maar 180 volt is. Ja, zeg ik, dat klopt. Dat is als de pomp aan staat. Zet hem maar eens uit en meet nog eens. Nu is de spanning weer 230 volt. Ja ja… er is iets mis met de pomp, zegt hij. Ja, dat wisten wij ook al. Hij moet eruit zegt hij. Maandag? Komt dat uit? Ja, prima, wij zijn heel de dag thuis. Moet ik helpen? Nou dat vindt hij best. Hoeft hij geen maatje mee te nemen.
Maandag. Ik zoek maar niets uit de hoek, geen idee hoe laat de monteur komt. Als de siësta voorbij is komt hij aanrijden. We gaan aan de slag. Onze pomp/bron zit in een pomphuisje. Daarvan is het dak af om de pomp omhoog te kunnen halen. Hij legt een ijzeren pijp met een gat daar in op de muren. Aan de pijp maakt hij het touw vast waaraan de pomp in de put vast zit. Door het gat gaat een andere pijp om de zo het touw op te wikkelen en de pomp dus omhoog te hijsen. Ik doe wat hij zegt, maar het lukt niet echt de pomp omhoog te hijsen. Na drie pogingen gaan we het gewoon met de hand doen. Met de hand trekken we de pomp omhoog en dat is zwaar. Maar even later hebben we de pomp boven water.
Testen. Hij sluit de pomp terug aan en die lijkt het gewoon te doen als hij hem aan zet. De pomp gaat ook wel gewoon rond maar ik zie de as wel heel erg slingeren en dat is niet goed. Ik wijs de hem er op dat de as slingert en dat dat volgens mij niet goed is. Hij laat de pomp nog eens draaien, maar die komt nu met moeite op gang. De pomp bestaat uit twee delen, de motor en de pomp. Hij schroeft ze los van elkaar en proberen de motor nog eens, hij draait wel goed rond maar het geluid is niet echt best. Ook de as van de pomp kan wel veel bewegen. Alles stuk en versleten. Nieuwe pomp dan maar.
De nieuwe pomp. Achter in de auto heeft hij alles al klaar liggen, nieuwe motor en pomp. Hij vraagt of hij een offerte moet maken. Nou nee, heeft geen zin. Wat de prijs ook is, we hebben een nieuwe nodig. Dus ongeacht de prijs mag deze set van mij de waterput in. Hij laat me ook een kastje zien wat we er het best bij kunnen kopen ter bescherming van de pomp. Prima! Willen we ook. Het kastje meet de stroom van de pomp en als er iets niet goed is schakelt de pomp uit zodat we actie kunnen ondernemen. We monteren de set aan elkaar en monteren daarna alles aan de slang en laten de nieuwe pomp in het gat zakken. Dan blijkt ook het expansievat stuk te zijn. Helaas heeft hij daar geen nieuwe van bij. Hij gaat bellen. Expansievat heb ik morgen. Geen probleem, wij zijn thuis. Het beveiligingskastje heeft dan nu nog geen zin om aan te sluiten omdat de metingen verkeerd zijn als er geen expansievat of een defect expansievat op zit. We hebben in ieder geval weer voldoende water. Daar zijn niet alleen wij blij mee, maar ook machines die water verbruiken. Die kunnen het nu weer doen zonder alarmen.
Het kastje. Hier in Spanje nemen ze het niet zo nou met netjes installeren. Wat hier in huis door andere gedaan is, zou ik liever anders en netter gedaan hebben. Dit kastje ophangen en aansluiten in het pomphuisje doe ik dus zelf. Dan weet ik zeker dat het zit zoals ik het wil. De monteur zei dat hij rond 11 uur weer hier zou zijn. Dan moet ik er dus voor zorgen dat ik voor die tijd klaar ben. Ik ga vroeg aan de gang en hang het kastje waterpas op. Daarna sluit ik het aan en net als ik klaar ben komt de monteur. Ik vertel hem dat hij alleen de expansievat hoeft te monteren en het kastje moet instellen, het aansluiten is al klaar. Hij kijkt me aan en vraagt of ik vannacht wel geslapen heb. Ja hoor, prima geslapen, zoveel werk is dat kastje toch niet? Als hij klaar is testen we de boel nog even. Alles werkt perfect.
Kosten. Ik vraag wat de kosten zijn. De monteur, die ook de eigenaar van het bedrijf blijkt te zijn, weet dat zo niet. Wel wil hij weten of we een rekening met of zonder IVA willen. Doe ons maar zonder IVA. Wanneer moeten we betalen? Bel eerst maar met kantoor en kijken dan maar wanneer het jullie uitkomt. Als we op vrijdag in Chantada zijn gaat de telefoon van Sol. Iemand van het pompbedrijf. De kosten zijn bekend en of we een rekening willen. We willen een bon zonder IVA, zegt Sol. Oke, komt voor elkaar. We zijn nu in Chantada laat Sol weten en of we gelijk kunnen betalen. Geen probleem. Of we op de hoek bij de bank op haar kunnen wachten, dan kom ik zo, zegt de vrouw. Even later komt er een vrouw aanlopen en die vraag of wij Sol en Rob zijn en geeft dan Sol een envelop. Sol geeft haar een stapeltje briefjes. De vrouw telt het bedrag na, we groeten elkaar en we gaan ieder onze weg.
Pimpen. Nu ik dan toch bezig ben aan de pomp en het pomphuisje, knap ik het maar gelijk een beetje op. Een lampje er in is altijd makkelijk en een nieuwe dak is ook geen overbodige luxe. Voor het deurtje maak ik een verharding met de oude stukken dak en cement. Zo groeien er in de zomer geen planten meer voor. We kunnen er, wat het water betreft, weer tegenaan.