MÁLAGA – Deze zondag is het zeven dagen geleden dat de tweejarige Julen in de gemeente Totalán (Málaga) in een 110 meter diepe en slechts 25 centimeter brede waterput is gevallen. Zeven dagen van wanhoop bij de ouders en inwoners van het 700 inwoners tellende dorp in het binnenland van de Costa del Sol. Maar ook zeven dagen van hoop, solidariteit en een onafgebroken strijd van de meer dan 300 reddingswerkers om op een veilige manier bij Julen te komen.
Op dit moment (zondag 20 januari 14 uur) is de boormachine die een tunnel van 1.20 meter breed aan het boren is tot op een diepte van 40 meter gekomen terwijl dat door moet gaan tot 60 meter diepte. Graafmachines en bulldozers hebben gedurende dagen de berg afgegraven om op een diepte te komen (25-30 meter) waarna de speciale boormachine, die uit Madrid is gekomen, verder kon gaan met het werk.
Naast dat het is gaan regen, wat het reddingswerk niet makkelijker maakt, is de boormachine op 40 meter diepte op een 20 meter brede steen terecht gekomen waardoor de boor vervangen moest worden. Verwacht wordt dat men deze avond of morgenochtend op 60 meter diep zal aankomen. UPDATE: Er waren weer problemen waardoor de tijdslimiet weer is aangepast.
Mijnwerkers
Vanaf 60 meter diepte gaan mijnwerkers die uit Asturië zijn gekomen horizontaal handmatig verder graven om bij de waterput te kunnen komen om Julen te bevrijden. Als die laatste 4 meter horizontaal met machines gegraven zouden worden dan is de kans groot dat de waterput waarin Julen zich in bevindt in elkaar zakt of er veel puin in zal vallen.
Onzeker
Op dit moment weet men niet of Julen in de diepe put zit en of hij nog leeft of niet. Met een georadar heeft men kunnen zien dat er onder de hoop stenen en aarde die zich op 71 meter diepte bevindt (en als een stop werkt) zo’n 15 meter open ruimte is waar Julen zich in zal bevinden.
De camera die men in eerste instantie in de waterput heeft laten zakken kon dus zeven dagen geleden niet verder komen dan de plaats waar zich de opgehoopte aarde/grond bevindt, materiaal waarvan de specialisten niet weten waar dat vandaan komt.
Met een speciale zuigmachine heeft men later iets van aarde weg kunnen halen waarbij ook een haar van Julen werd gevonden. Daarnaast kon men met de camera een zakje met snoepjes en een beker wat Julen bij zich had op het moment van de verdwijning vinden.
Tunnels
Aangezien men niet meer aarde en puin dat zich in de waterput bevindt kon weghalen werd besloten om via nieuwe tunnels bij Julen te proberen te komen. Daarvoor werd een deel van de berg afgegraven waarna men begon met de aanleg van een horizontale tunnel. Dat plan mislukte vanwege de instabiliteit van de grond waarop werd besloten een verticale tunnel aan te leggen.
Zoals op de grafiek te zien is, is men met een verticale tunnel begonnen die 1.20 meter breed is en waarin later een speciale capsule van 1.10 meter breed als lift gebruikt zal worden om de mijnwerkers tot 60 meter diepte te brengen. Verwacht wordt dat de mijnwerkers maandagmorgen zullen beginnen met het graven van de horizontale tunnel.
Onderzoek
De Guardia Civil is parallel aan de reddingspoging ook bezig met een onderzoek naar wat er gebeurd is. Zo heeft men gesproken met de eigenaar van het bedrijf dat de waterput heeft geboord (zonder toestemming overigens) en met de eigenaar van het terrein waar de waterput zich bevindt. Men heeft ook gesproken met de ouders van Julen en andere familieleden om een beeld te kunnen vormen wat er precies gebeurde zeven dagen geleden.
Staat van Julen
Experts zeggen dat Julen in de 110 meter diepe waterput is gevallen, een hoogte die te vergelijken is met een flatgebouw van 50 verdiepingen. Uiteraard weet men niet in welke staat Julen zich bevindt. Men meent dat Julen klem is komen te zitten aangezien het om een waterput gaat van slechts 25 centimeter diep. De kans is ook aanwezig (en groot) dat Julen bewusteloos is en waarschijnlijk gewond.
Alle reddingswerkers zijn ervan overtuigd dat Julen zich in de tunnel bevindt en nog leeft. Aan een ander scenario willen zij voorlopig niet denken.