Andalusië wil zich voorbereiden op tsunami’s

Andalusië wil zich voorbereiden op tsunami’s
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

SEVILLA – Weliswaar is er geen concrete dreiging van een tsunami aan de kust van de autonome regio Andalusië maar men wil zich toch voorbereiden. De regioregering van Andalusië wil een noodplan creëren met daarin de stappen die men moet ondernemen als er sprake is van een tsunami.

Spanje heeft 7.500 kilometer aan kust en is het is dus zeker een feit dat Spanje getroffen zou kunnen worden door een tsunami. Sterker nog, dit is al regelmatig gebeurd. 

De laatste grote tsunami vond plaats op 1 november van het jaar 1755 toen er zo’n 800 kilometer voor de kust van Cabo de San Vicente bij Portugal en nabij Andalusië een zeebeving (maremoto) plaatsvond en golven tussen de 6 en 20 meter naar de Portugese en Spaanse kust liet komen. Toen stierven er 5.300 mensen.

Terwijl in Portugal de stad Lissabon en diverse kustplaatsen verwoest werden, gebeurde datzelfde aan de Atlantische kust in het zuiden van Spanje. Steden als Huelva, Cádiz en kleine dorpen als Ayamonte, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, El Puerto de Santa María en Conil werden door de hoge golven bedolven en gedeeltelijk verwoest. 

Andalusië zou de eerste autonome regio zijn met een noodscenario om adequaat op een dergelijke catastrofe te kunnen regeren. In Spanje is er op nationaal niveau geen noodplan maar mede dankzij de enorme groei in het toerisme en de daarbij behorende bebouwingen langs de kust, zouden de verwoestingen zouden enorm zijn met alle gevolgen van dien als er een tsunami zou plaatsvinden.

Voorbereiding Spanje

Spanje heeft een systeem dat zeebevingen registreert en eventuele tsunami’s kan voorspellen. Volgens experts is dat echter niet genoeg en ontbreekt het de overheidsinstanties aan goede noodscenario’s in het geval van een tsunami. 

Er wordt echter weinig over gesproken omdat dit eventueel een negatief effect zou kunnen hebben op het toerisme langs de Spaanse kust en op de eilanden en voor paniek kan zorgen bij de bevolking. 

De plaatsen waar eventueel een tsunami zou kunnen plaatsvinden bij Spanje is in de Golf van Cádiz, de Straat van Gibraltar en de Alboran Zee, alledrie dus tussen Afrika en Zuid Spanje en richting de Balearen.

Wat is eigenlijk een tsunami

Een tsunami is een vloedgolf uit de zee die de kuststrook onverwacht overspoelt, veelal veroorzaakt door een zeebeving, dit is een aardbeving waarvan het epicentrum in zee ligt. Het is een Japanse samenstelling van tsu (haven) en nami (golf). Wanneer een energierijke tsunami ondiep water bereikt en het land op loopt, sleurt het water alles mee, met dramatische gevolgen voor de kustbewoners. 

Een tsunami kan al worden veroorzaakt door een aardbeving van minstens 6 op de Schaal van Richter in de tektonische platen voor de Atlantische kust bij Cádiz en met name aan de Middellandse Zeekust. Ook de Balearen zouden in zo’n geval te maken krijgen met de gevolgen ervan.

Documentaire

“De vraag is niet of er een tsunami kan plaatsvinden in het zuiden van Spanje maar wanneer dat zal gebeuren”. Dat is een van de openingszinnen van de docufilm “La gran ola” die documentairemaker Fernando Arroyo in 2017 maakte. De hele documentaire gaat over de kansen, de voorspellingen en gevolgen van de grote tsunami die zal komen.

Volgens de deskundigen die aan woord komen in de documentaire is de kans op een tsunami erg groot in het zuiden van het land. Dat wil zeggen, de kans is er altijd geweest en het is nu afwachten tot de dag dat de tsunami plaats zal vinden.

In de documentaire wordt aangekaart dat de zee tussen Spanje en Afrika erg actief is wat betreft aardbevingen door de verschillende tektonische platen en in dit geval dus zeebevingen die makkelijk een tsunami in beweging kunnen zetten. 

In de documentaire komt door middel van interviews met experts, luchtopnames en speciale effecten naar voren dat de kans op een tsunami erg groot is in het zuiden van Spanje en dat eigenlijk niemand hierop is voorbereid.