Britse huizenkopers moeten in diverse Spaanse gebieden een militaire licentie aanvragen

Britse huizenkopers moeten in diverse Spaanse gebieden een militaire licentie aanvragen
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Op 31 december werd het vanwege de Brexit een stuk lastiger voor de Britten om zomaar naar Spanje te reizen en al helemaal om zomaar een woning in Spanje te kopen. Het feit dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt heeft uiteraard consequenties en een daarvan is het kopen van woningen of bouwgrond op bepaalde plaatsen in Spanje.

Volgens de ‘Ley 8/1975’ wet en de ‘Reglamento de desarrollo de 689/1978’ ontwikkelingsverordening geldt dat er gebieden zijn op Spaans grondgebied die bekend staan als strategisch voor de verdediging van het land. Deze gebieden vallen onder toezicht van het Spaanse Ministerie van Defensie. 

Als iemand uit de Europese Unie daar een woning wil bouwen is er niets aan de hand maar als iemand van buiten de EU daar een woning wil bouwen of een bestaande woning wil kopen dan gelden andere regels.

In dit geval ook voor de Britten die dus sinds 1 januari 2021 niet meer tot de EU horen. Dit geldt niet overal in Spanje maar wel op bepaalde strategische punten waaronder enkele toeristische gebieden.

Om enkele te noemen: Cartagena, de Straat van Gibraltar, de baai van Cádiz, de grens met Portugal, sommige gebieden van Torrevieja en Orihuela, een deel van de Galicische kust, eilandgebieden en Noord-Afrikaanse gebieden (zoals Ceuta en Melilla).

Deze uit 1978 stammende ontwikkelingsverordening heeft met name veel effect op de aanschaf van bouwgrond, woningen en het bouwen van woningen in toeristische gebieden zoals Torrevieja en Orihuela Costa aan de Costa Blanca waar de Britse huizenmarkt erg groot is.

Maar het zal ook effect hebben op de Britse woningverkopen in het gebied van de Guadiaro-rivier tot Sanlúcar en in het gebied van Sotogrande (Cádiz) waar tevens veel Britten woonachtig zijn of willen gaan wonen. 

Deze wet was altijd al van toepassing op bijvoorbeeld huizenkopers uit Rusland die dus niet bij de Europese Unie horen en die in sommige gebieden ook speciale toestemming van het Ministerie van Defensie in Barcelona moeten krijgen.

In het geval van de Russische huizenkopers ging dat om slechts 3% van de totale huizenmarkt maar in het geval van de Britten gaat het om 14%. De vraag is of het systeem de aanvragen aan kan en er wordt dan ook gevraagd om een verandering van de wet en ontwikkelingsverordening die dus uit 1978 dateren.