Het Puerta del Sol-plein in Madrid krijgt voor het eerst in haar geschiedenis schaduw

Het Puerta del Sol-plein in Madrid krijgt voor het eerst in haar geschiedenis schaduw
Beeld: ayuntamiento de madrid / web

Het Puerta del Sol-plein in Madrid krijgt voor het eerst in haar geschiedenis schaduw

De Puerta del Sol in Madrid zal binnenkort een belangrijke transformatie ondergaan. Na jaren van intense zonnestralen en gebrek aan beschutting, heeft de Commissie voor Lokaal Historisch Erfgoed eindelijk toestemming gegeven voor een ambitieus project: de installatie van zonneschermen. Deze beslissing markeert een keerpunt in de 162-jarige geschiedenis van het plein en belooft verkoeling te brengen voor zowel bewoners als toeristen tijdens de hete zomermaanden die het  “de deur naar de zon” plein bezoeken in de Spaanse hoofdstad.

De beslissing om geen bomen te planten op de Puerta del Sol was een controversiële, maar noodzakelijke stap in het behoud van het historische karakter van het plein. Deze keuze, gemaakt door de Commissie voor Lokaal Historisch Erfgoed (Patrimonio), heeft geleid tot een reeks innovatieve oplossingen om schaduw te creëren zonder de integriteit van deze iconische locatie aan te tasten.

De structuur zal er alleen zijn tijdens de warmste maanden in het noordelijke deel van Sol en de nieuwe banken, daarna zal deze worden verwijderd. De gemeente Madrid geeft aan dat de luifels volgens de administratieve termijnen al voor de zomer van 2025 geplaatst kunnen worden. De zomer van 2024 gaat niet meer lukken.

De goedkeuring van Patrimonio stelt als voorwaarde dat er een voorbeeld van de ankers en het doek dat zal worden gebruikt, wordt geanalyseerd zodra het contract is gegund, voordat de installatie plaatsvindt. De afneembare hulpsconstructie zal zich bevinden boven de halfronde promenade van het plein en de nieuwe banken. Deze banken zullen voorzien zijn van roestvrijstalen masten die verbonden worden met spanners, eveneens verankerd aan de gevels van de gebouwen die het plein vormen. Deze spanners zullen de installatie van een aantal lichte textielstukken mogelijk maken.

De gemeente heeft verschillende ingenieurs moeten inschakelen om een volledig project te ontwikkelen dat de veiligheid van de structuur garandeert. Het certificeren van de windbestendigheid en ervoor zorgen dat de ankers niet loskomen van de bank of het gebouw heeft “studies en berekeningen in een Beschermd Cultuurgoed-gebied vereisd die zeer complex waren”, aldus de afdeling Openbare Werken en Uitrusting van de gemeente. “Het installeren van schaduwelementen op de Puerta del Sol is niet hetzelfde als op andere plaatsen in de stad”, benadrukken zij. Daarom heeft de gemeente samengewerkt met hetzelfde team dat het hernieuwde plein heeft ontworpen.

Sinds de voltooiing van de herinrichting van het iconische Puerta del Sol in augustus 2023, hebben buurtbewoners en toeristen kritiek geuit op het gebrek aan schaduwplekken om te schuilen tegen de hitte. Daarom is de gemeente van de hoofdstad op zoek gegaan naar een oplossing en heeft voorgesteld om tijdens de zomermaanden afneembare luifels te installeren, met een geplande investering van 308.000 euro.

Ga naar de inhoud