In Spanje is het afgelopen jaar 140 miljoen liter ijs geconsumeerd

In Spanje is het afgelopen jaar 140 miljoen liter ijs geconsumeerd
Beeld: via canva.com

In Spanje is het afgelopen jaar 140 miljoen liter ijs geconsumeerd

Recent onderzoek toont aan dat de gemiddelde Spanjaard tussen juni 2023 en mei 2024 ongeveer drie liter ijs heeft verbruikt. Dit vertegenwoordigt een lichte afname van 1,6% vergeleken met het voorgaande jaar. Deze daling kan worden beïnvloed door diverse factoren, zoals economische omstandigheden en veranderende voedingsgewoonten. Ondanks de totale ijsconsumptie in Spanje, die nu op 140 miljoen liter staat, blijft de interesse in ijs over het algemeen stabiel.

De grootste ijsconsumptie vindt plaats tussen april en september, met maar liefst 81% van de totale consumptie in deze periode. Dit is begrijpelijk gezien het warme klimaat in Spanje, waar mensen verfrissing zoeken tijdens de hete zomermaanden. In de koudere maanden, van oktober tot maart, ligt de consumptie daarentegen aanzienlijk lager, met slechts 19% van de totale afname, volgens de gepresenteerde cijfers van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening.

Het gemiddelde besteedbare bedrag per persoon aan ijs is afgelopen jaar gestegen naar 13,94 euro, wat een toename van 11% inhoudt. Deze stijging kan deels worden verklaard door de verhoogde prijzen van ijs, die momenteel gemiddeld 4,63 euro per liter bedragen.

De supermarkt is de favoriete aankooplocatie voor ijs onder de Spanjaarden, goed voor 65% van het totale volume. Dit wordt gevolgd door discountwinkels en hypermarkten. Traditionele winkels en internet zijn de minder belangrijke kanalen qua verkoop binnen deze categorie.

In feite bieden de hypermarkt, online verkoop en de traditionele winkel de hoogste prijzen op de markt (7,70 euro per liter in het geval van de traditionele winkel), terwijl de discounter het meest concurrerende tarief hanteert (4,27 euro per liter), wat lager is dan het gemiddelde prijsniveau. Dit geldt ook voor de supermarkt en zelfbediening (4,39 euro per liter).

Wat betreft de consumptie wordt de hoeveelheid van 3 liter per persoon overschreden door huishoudens bestaande uit jonge en onafhankelijke volwassenen, volwassen paren zonder kinderen en gepensioneerden. In feite hebben onafhankelijke volwassenen de hoogste consumptie, met meer dan 5 liter per persoon per jaar.

Aan de andere kant bevinden zich de huishoudens samengesteld uit koppels met jonge kinderen, die de laagste consumptie hebben van slechts 1,87 liter per persoon per jaar; dit is aanzienlijk lager dan het gemiddelde. Ook de consumptie per hoofd van huishoudens met koppels met oudere kinderen, jonge koppels zonder kinderen en alleenstaande ouders ligt onder het nationale gemiddelde.