De bijenpopulatie in Spanje is met de helft verminderd door droogte

De bijenpopulatie in Spanje is met de helft verminderd door droogte
Beeld: via canva.com

De bijenpopulatie in Spanje is met de helft verminderd door droogte

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje verliest zijn honingbijen. Naast intensieve landbouwpraktijken, het misbruik van pesticiden, invasieve soorten en plagen die de bijenkorf aantasten, komt nu de afwezigheid van neerslag. Het tekort aan regenval veroorzaakt een alarmerend verval in de populatie van deze belangrijke bestuivers in Spanje waardoor de bijenteelt en honingoogst in gevaar komen.

Ook klimaatverandering bedreigt de bijen die essentieel zijn voor het milieu, maar droogtes, die steeds frequenter en intenser worden, verhogen het verlies van hun kolonies. Organisaties waarschuwen voor tot 50% vermindering in het aantal bijen. Is een wereld zonder bijen haalbaar?

De bestuiving is een fundamenteel proces voor het voortbestaan van ecosystemen, zegt de Verenigde Naties (VN): “Bestuivers zijn onmisbaar voor het behoud van de biodiversiteit en dragen bovendien bij aan de voedselzekerheid”. Volgens gegevens van de VN is meer dan 75% van de voedselgewassen ter wereld gedeeltelijk afhankelijk van bestuiving.

In 2022 werd een hoge sterfte geregistreerd als gevolg van ziekten zoals de uitwendige parasiet varroamijt, het syndroom van de leegloop van de bijenkorven of de toename van bijeneters. Lege poelen en een lage aanwezigheid van insecten door de weinige bloei hebben de honingbij tot het belangrijkste voedsel van deze trekvogels gemaakt.

De droogte die sinds vorig jaar aanhoudt in Spanje, veroorzaakt ook aanzienlijke verliezen in de honingoogst. Het gebrek aan regenval heeft geleid tot een daling van meer dan 40% in de productie van de bijenkorven, die een drogere en warmere lente hebben gehad dit jaar. De bijenteelt in Spanje bevindt zich in een uiterst moeilijke situatie. De helft van de bijenkorven is in gevaar en de aanzienlijke daling in de productie van honing en stuifmeel leidt ertoe dat veel imkers hun bedrijven moeten sluiten.

Warmte en watergebrek beïnvloeden ook de bloei. De droogte laat de Spaanse bijenkorven leeglopen en de honingproductie is gehalveerd. Een droogte waarvan wordt voorspeld dat deze lange tijd zal aanhouden en steeds vaker zal voorkomen in Spanje. Maar bijen zijn niet alleen nodig om honing te produceren; de biologische diversiteit en uiteindelijk ons levensonderhoud zijn afhankelijk van deze waardevolle insecten.

Ga naar de inhoud