Meisjes ontvangen dienstplicht-brief in Nederland maar hoe zit dat in Spanje

Meisjes ontvangen dienstplicht-brief in Nederland maar hoe zit dat in Spanje
beeld: Europa Press
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – In de Nederlandse kranten verscheen dinsdag het nieuws dat nu ook meisjes onder de dienstplicht vallen. Alle meisjes die in 2003 zijn geboren krijgen een brief van het Nederlandse Ministerie van Defensie dat ze staan ingeschreven voor de militaire dienstplicht. In totaal zijn er bijna 212.000 brieven verstuurd waarvan zo’n 100.00 naar meisjes van 17 jaar oud, waaronder ook prinses Amalia die komende 7 december 17 wordt. Maar hoe zit dat in Spanje met de dienstplicht?

Net zoals veel lezers meende de redactie dat de dienstplicht sinds 1997 is afgeschaft maar dat blijkt dus niet zo te zijn. De opkomstplicht werd dat jaar echter wel opgeschort wat in de praktijk betekent dat de dienstplichtigen wel elk jaar een brief ontvangen wanneer ze 17 jaar worden maar dat ze niet hoeven te verschijnen en ook nooit worden opgeroepen.

Maar omdat men niet weet wat er in de toekomst kan gebeuren heeft men de dienstplicht (maar dus zonder opkomstplicht) gehandhaafd. In 2018 werd door de Tweede Kamer besloten dat de dienstplicht ook voor meisjes moest gelden om mannen en vrouwen gelijk te behandelen.

Spanje en dienstplicht

Maar hoe zit dat in Spanje met de dienstplicht? In Spanje heeft de dienstplicht de naam ‘Servicio militar obligatorio’ of in de volksmond ‘mili’. Deze werd op 31 december 2001 afgeschaft waarna Spanje alleen nog een professioneel leger heeft bestaande uit zo’n 132.000 manschappen. Spanje heeft er echter meteen een punt achter gezet en stuurt ook niet jaarlijks brieven naar 17 jarigen. 

De dienstplicht werd in Spanje in 1968 ingesteld met de ‘Ley General del Servicio Militar’. De ‘mili’ in Spanje had in eerste instantie een duur van 15 maanden en 18 maanden bij de marine. In 1991 werd de dienstplicht ingekort naar 9 maanden waarna deze uiteindelijk eind 2001 helemaal werd afgeschaft.

Spaanse strijdkrachten

De ‘Fuerzas Armadas’ hebben in Spanje een troepensterkte van bijna 132.000 manschappen en bestaat uit de marine (armada) met meer dan 22.000 manschappen, de landmacht (ejército de tierra) met bijna 80.000 manschappen, de luchtmacht (ejército del aire) met meer dan 22.000 manschappen, de militaire noodeenheid (Unidad Militar de Emergencias, UME) met zo’n 5.000 manschappen en de koninklijke wacht (guardia real) met zo’n 1.500 manschappen.

In 1988 mochten vrouwen ook het leger in en dat jaar werden 26 vrouwen beroepsmilitair in Spanje. Actueel zijn er meer dan 15.500 vrouwelijke militairen en in 2019 werd Patricia Ortega García de allereerste Spaanse vrouwelijke Generaal van de strijdkrachten. Het was de tweede keer dat Patricia geschiedenis schreef want zij was ook al de eerste vrouwelijke Kolonel van het Spaanse leger.