Elektriciteitsrekening Spanje minder hard gestegen dan in andere EU-landen

Elektriciteitsrekening Spanje minder hard gestegen dan in andere EU-landen
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Net zoals in andere Europese landen wordt ook in Spanje (terecht) geklaagd over de veel te hoge elektriciteitsrekening. Maar uit cijfers over de maand september van het Europees Statistiekbureau Eurostat blijkt dat de stijging van de kosten voor elektriciteit in Spanje lager waren dan in andere EU-landen waarbij Nederland de lijst aanvoert.

In Spanje is de elektriciteitsrekening in september volgens Eurostat met 20,2% gestegen, het laagste percentage sinds maart 2021 en ongeveer de helft van het EU-gemiddelde. Spanje is daarmee de op één na grootste Europese economie waar de stroomrekening goedkoper werd, alleen in Frankrijk is dat lager met 10,6%.

Ter vergelijking: de elektriciteitsrekening steeg met gemiddeld 36,7% in de hele Europese Unie en tot 39,6% in de eurozone, bijna twee keer zoveel als in Spanje. Van de omringende landen van Spanje was Italië opnieuw degene met de grootste stijging van de elektriciteitskosten met een stijging van 103,4%, gevolgd door Portugal (31,8%) en iets verder weg Duitsland (20,9%).

Als de gegevens van alle EU-lidstaten worden geanalyseerd is Nederland met een stijging van 188% (bijna drie keer zoveel als een jaar geleden) het land waar de elektriciteitsrekening het meest is gestegen. Na Nederland staan Estland (105,6%) en Italië op de lijst terwijl de minst getroffen landen Malta (ongewijzigd), Slovenië (0,9%) en Luxemburg (2,6%) zijn.

Spanje bevindt zich echter net zoals Portugal in een bevoorrechte positie vanwege de ‘Iberische uitzondering’. In maart 2022 keurde de Europese Commissie de zogenaamde ‘excepción ibérica’ ofwel ‘Iberische uitzondering’ goed waardoor beide landen een uitzonderingspositie kregen voor wat betreft de energieprijzen. DOor de gasprijzen niet meer te linken aan de elektriciteit kan de prijs van deze laatste dalen, al is dat een langzaam proces. 

Spanje en Portugal (inclusief Andorra) vormen samen het Iberische Schiereiland , een stukje Zuid-Europa dat door de Pyreneeën bergen afgescheiden is van de rest van Europa en voor de rest aan drie kanten wordt omringd door zeeën. Spanje en Portugal worden ook wel omschreven als een ‘eiland’ voor wat betreft de energievoorziening die hoofdzakelijk uit Algerije en over zee komt waarbij er praktisch geen energie zoals elektriciteit en gas uit Noord-Europa komt omdat er praktisch geen verbindingen zijn over land.

sanchezcosta
EU geeft Spanje en Portugal een ‘Iberische uitzondering’ wat betreft energieprijzen
Het is Spanje en Portugal gelukt om binnen de Europees Unie een uitzonderingspositite te krijgen wat betreft de energieprijzen wat ook wel omschreven wordt als de ‘Iberische uitzondering’ maar wat is dat dan?
icoon2022www.spanjevandaag.com