MADRID – Maandag hebben de Nederlandse minister Jetten van Klimaat en Energie en de Spaanse vicepremier en minister Ribera van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging een overeenkomst ondertekend om nauwer samen te werken op het gebied van duurzame waterstof. Dit gebeurde tijdens een bezoek van minister Jetten aan Spanje, waarbij hij vergezeld werd door Nederlandse bedrijven die samen met Spaanse bedrijven concrete projecten willen realiseren om waterstofcorridors te ontwikkelen.
Om de waterstofsector in Europa te stimuleren, is het essentieel om import- en exportverbindingen en bijbehorende infrastructuur te ontwikkelen. Spanje zal een belangrijke leverancier van hernieuwbare waterstof in Europa worden. Dankzij Spaanse en Nederlandse havens kan deze waterstof worden geëxporteerd naar Noordwest-Europa. Deze import- en exportroutes binnen Europa zullen ervoor zorgen dat men minder afhankelijk is van import uit niet-EU-landen.
Er zijn al intentieverklaringen tussen Spaanse en Nederlandse havens voor de ontwikkeling van concrete waterstofcorridors. Door het ondertekenen van deze Memorandum of Understanding (MoU) wordt de samenwerking tussen Spanje en Nederland verder versterkt. Om te voorkomen dat Nederland in de toekomst afhankelijk is van slechts één land voor de import van waterstof, ondertekent Nederland MoU’s met meerdere landen. Landen met veel zon, wind en ruimte hebben veel potentieel voor de productie van hernieuwbare waterstof.
Tijdens de Internationale Conferentie voor Hernieuwbare Energie Spirec 2023 hebben Cepsa en ACE Terminal Rotterdam afgesproken om de eerste groene waterstof maritieme corridor tussen Spanje en Nederland te ontwikkelen. De bedrijven hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend waarin Cepsa groene ammoniak zal leveren aan de importterminal in de haven van Rotterdam. Daar zal het product worden omgezet in groene waterstof, ofwel direct worden gebruikt als hernieuwbare brandstof in de maritieme sector en andere industrieën in Noordwest-Europa.