Honderdtal prehistorische graveringen gevonden in een grot in Tarragona

beeld: IPHES / facebook
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Speleologen hebben een uitzonderlijke vondst gedaan in een grot in het Spaanse Tarragona. Er zijn meer dan honderd graveringen gevonden uit de prehistorische tijd in de grot ‘Cova de la Vila de la Febró’ in de Baix Camp streek van de provincie Tarragona. Ze komen uit de chalcolithische-bronzen periode en ze zijn gemaakt op een paneel van acht meter lang. Ze zijn uitzonderlijk omdat ze de enige in hun soort zijn en vanwege de perfecte staat waarin ze behouden zijn gebleven. Onderaan dit artikel is een korte video te zien. 

De vondst werd gedaan in een kleine grot die helemaal intact ontdekt werd. Het is één van de weinige weergaven van schetsmatige ondergrondse kunst in het hele Middellandse Zeegebied. Volgens experts gaat het om een compositie die gerelateerd is aan het wereldbeeld van de agrarische samenlevingen en het houden van vee op het grondgebied. 

De ontdekking werd al gedaan op 13 mei 2021 door een groep speleologen die onderzoek en metingen deden in de omgeving, zoals in de bekende zone ‘Barranc de la Cova del Corral’. Daar ontdekten ze de ‘Cova de la Vila’, een uitgraving door Salvador Vilaseca in de jaren veertig. De exacte locatie van deze uitgravingen door Vilaseca was verloren gegaan. Doordat de speleologen in de ondergrondse ruimtes terecht kwamen, wisten ze de toegang tot een kleine opening te bereiken waardoor ze in een ovale ruimte van meer dan negentig vierkante meter terecht kwamen. 

Nadat ze foto’s hadden ontvangen van de speleologen gingen Ramon Viñas en Josep Vallverdú een kijkje nemen in de grot om de authenticiteit van de afbeeldingen te kunnen bevestigen. Toen dit eenmaal gedaan was, werd ook de gemeente ingelicht. 

  • grot2
  • grot3
  • grot4
  • grot5
  • grot6
  • grot1

De volgende stap is dat het werk grondig onderzocht gaat worden. Het lijkt er echter nu al op dat dit één van de beste afbeeldingen van schetsmatige kunst is op ondergronds niveau van het postpaleolithicum.  

Op één van de muren van de grot is een serie afbeeldingen te zien die geordend zijn aan de hand van vijf boven elkaar geplaatste horizontale lijnen, waarbij elke afbeelding zijn eigen betekenis en symboliek heeft. Ze zijn waarschijnlijk gemaakt door gebruik van steen of hout en bij details zijn zelfs vingers gebruikt. 

Op dit moment is de grot veilig afgesloten om de staat zoveel mogelijk te behouden. Het is nog niet duidelijk of ze in de toekomst toegankelijk zal zijn voor publiek.