Voor de eerste keer heeft Spanje meer dan 21,3 miljoen werkenden

Voor de eerste keer heeft Spanje meer dan 21,3 miljoen werkenden
Beeld: ai-beeld / redactie

Voor de eerste keer heeft Spanje meer dan 21,3 miljoen werkenden

De werkgelegenheid in mei groeit in een zeer goed tempo, want het is gewoonlijk een van de beste maanden voor de Spaanse arbeidsmarkt. Hotels, restaurants, cafés en winkels beginnen zich dan voor te bereiden op het zomerseizoen, vooral in de toeristische gebieden van het land. Dankzij deze omstandigheden heeft de Sociale Zekerheid een nieuwe mijlpaal bereikt met 21,3 miljoen werkenden waaronder een recordaantal van 10,1 miljoen vrouwen. 

Spanje overschreed voor het eerst de grens van 21,3 miljoen werknemers op 13 mei en handhaafde dit drie dagen achterelkaar. In mei groeide de werkgelegenheid in Spanje in een zeer goed tempo, aangezien het traditioneel een van de beste maanden is voor de arbeidsmarkt. Hierdoor heeft de Sociale Zekerheid een nieuwe mijlpaal bereikt.

Ook het aantal vrouwen dat premies betaalt, heeft een nieuw record bereikt en voor het eerst overschrijdt het de 10,1 miljoen. Spanje heeft in de eerste helft van deze maand 244.818 banen gecreëerd en sinds 3 april blijft het systeem boven de 21 miljoen premieplichtigen.

Uitgezonderd seizoensinvloeden en kalendereffecten zijn er sinds het begin van dit jaar 263.653 banen gecreëerd, waarbij de gemiddelde bijdrage voor seizoensinvloeden in de afgelopen maand (van half april tot half mei) met bijna 52.400 personen is gestegen tot een totaal van 21.106.589 premieplichtigen. 

Ondanks deze cijfers boekte de Sociale Zekerheid in april een nieuw record met bijdragen van buitenlandse werknemers. Er kwamen 70.936 nieuwe buitenlandse premieplichtigen bij, een stijging vergeleken met de vorige maand. Hiermee bereikte de vierde maand van het jaar een nieuw recordaantal van 2.805.055 werkenden afkomstig uit andere landen.

Hoewel de landelijke werkgelegenheidscijfers positief zijn, blijven er aanzienlijke regionale verschillen op de Spaanse arbeidsmarkt bestaan. Sommige autonome regio’s kampen nog steeds met hoge werkloosheidscijfers, terwijl andere juist te maken hebben met personeelstekorten.

De regio’s in het zuiden van Spanje, zoals Andalusië en Extremadura, hebben traditioneel de hoogste werkloosheidscijfers van het land. In Andalusië lag de werkloosheid in het eerste kwartaal van 2024 op meer dan 21%, ver boven het nationale gemiddelde van bijna 13%.

In regio’s zoals Catalonië en Madrid zijn er momenteel tekorten aan personeel in bepaalde sectoren. Dit komt door de sterke economische groei en de aanwezigheid van grote bedrijven en multinationals, die zorgen voor een grotere vraag naar geschoolde werknemers. Deze regio’s hebben te maken met uitdagingen op het gebied van het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel om aan de vraag te voldoen.

Met name de technologiesector, de gezondheidszorg en de financiële dienstverlening hebben moeite om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Dit leidt tot hogere lonen en meer concurrentie tussen bedrijven om talent aan te trekken.

Ga naar de inhoud