Vrouw in Cádiz staat al een maand op straat nadat de zoon van haar buurvrouw haar huis bezette

Vrouw in Cádiz staat al een maand op straat nadat de zoon van haar buurvrouw haar huis bezette
beeld: la Sexta (video)
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

CÁDIZ – Jean O’Donoghue, een Ierse vrouw die in Cádiz woont, slaapt al een maand in een hotel nadat de zoon van haar buurvrouw haar huis bezette. Doordat de politie de zaak verkeerdelijk als bezetting bestempelde, blijft het probleem nog steeds onopgelost.

Toen Jean O’Donoghue iets meer dan een maand geleden terugkwam uit Ierland, waar ze heen reisde na de dood van haar man, stelde ze vast dat de zoon van haar buurvrouw in haar huis was ingetrokken. De jongeman, Miguel, had bovendien het slot van de voordeur veranderd.

Een van de buren verwittigt Jean terwijl ze nog in Ierland is. Ze reist zo snel ze kan terug naar Cádiz en dient een klacht in bij de politie. Het hele dorp Arcos de la Frontera staat in rep en roer. Iedereen weet dat Miguel het huis verre van nodig heeft. Hij is eigenaar van een paar containers die tot woning zijn omgevormd, en ook zijn moeder woont in een degelijke chalet. In het huis van Jean laat hij zich enkel in de weekends zien. Hij heeft een Spaanse vlag aan de gevel gehangen, heeft de sloten veranderd en heeft – alle gekheid op een stokje! – zelfs de bewakingsfirma Prosegur ingehuurd om camera’s rond het huis te plaatsen. Miguel laat het zwembad bij het huis weer vollopen en maakt er gretig gebruik van tijdens de quarantaine.

Miguel vraagt van Jean 3.000 euro om haar het huis terug te geven. Hij gooit de helft van de inboedel in de vuilbak; van foto’s tot kledij. Zelfs zijn eigen familie vindt dat hij te ver gaat en uit haar verontwaardiging. Maar er valt niet met de jongeman te praten.

Inbraak of Gekraakt?

De Guardia Civil heeft zich ondertussen over de zaak gebogen. Miguel’s wandaden werden behandeld alsof het om het kraken van een woning ging. In Spanje wordt het bezetten van een woning die door niemand als woonplaats gebruikt wordt apart behandeld, wat het moeilijker maakt om de bezetters uit te zetten. Dat is al jaren het onderwerp van heel wat discussie. Veel mensen beweren zelfs dat het soms lijkt alsof de wet eerder aan de kant van de bezetters staat dan van de eigenaars.

In het geval van Jean ging het echter wel degelijk om een vaste woonplaats. Miguel maakte zich dus schuldig aan inbraak en niet aan bezetting. Het huis zou dan ook meteen terug aan Jean moeten worden bezorgd, zelfs zonder tussenkomst van een rechter. Legaal gezien kon de politie overgaan tot de identificatie, ontruiming en zelfs aanhouding van Miguel, maar dat gebeurde tot nog toe niet. Het is wachten op een uitweg uit dit legale labyrinth.

Ondertussen ziet Jean met lede ogen aan hoe ze al een maand een hotel moest betalen, zonder dat ze haar eigen huis heeft terug gekregen.