De Europese hittekaart als voorbereiding op extreme temperaturen in Spanje

De Europese hittekaart als voorbereiding op extreme temperaturen in Spanje
beeld: Forecaster Helath / 21 juli 2024

Spanje is een warm land in de zomermaanden, met temperaturen die vaak boven de 40 graden stijgen. Hoewel velen daar goed tegen kunnen, zijn er kwetsbare groepen die meer risico lopen bij hoge temperaturen. Helaas staat Spanje, naast de warme zomers, ook bekend om het hoogste aantal hittegerelateerde sterfgevallen, met in de afgelopen acht jaar 22.000 doden door hitte in Spanje.

Volgens de gegevens van het MoMo-systeem van het Carlos III-instituut voor volksgezondheid zijn er sinds 1 januari tot en met 19 juli 2024 alweer 548 mensen overleden als gevolg van temperaturen. Van 1 juni tot en met 19 juli 2024 zijn er in Spanje 149 sterfgevallen als gevolg van de hitte geregistreerd. In 2023 werden er in totaal 7780 hittegerelateerde sterfgevallen gemeld volgens MoMo.

Om de risico’s van de hoge temperaturen in Europa beter te begrijpen en te voorspellen, is een Europese hittekaart ontwikkeld. Dit innovatieve online platform biedt niet alleen een visuele weergave van temperatuurpatronen, maar ook cruciale informatie over de kwetsbaarheid van verschillende bevolkingsgroepen voor hitte-gerelateerde sterfgevallen.

De Europese hittekaart, ontwikkeld door het gerenommeerde Instituto de Salud Global de Barcelona (ISGlobal), is een revolutionair instrument in de strijd tegen hitte-gerelateerde sterfgevallen. Deze online tool, genaamd Forecaster.health, combineert geavanceerde onderzoeksgegevens met actuele weersvoorspellingen om een nauwkeurig beeld te schetsen van de risico’s die extreme temperaturen met zich meebrengen.

De Europese hittekaart gebruikt een kleurcodering om verschillende risiconiveaus aan te geven, variërend van laag tot extreem. Deze visuele weergave maakt het eenvoudig om in één oogopslag te zien welke gebieden het kwetsbaarst zijn voor hitte-gerelateerde gezondheidsrisico’s.

RisiconiveauKleurcodeBetekenis
LaagLichtgroenMinimaal risico op hitte-gerelateerde sterfgevallen
MatigGeelVerhoogd risico, voorzichtigheid geboden
HoogOranjeSignificant risico, beschermende maatregelen noodzakelijk
ExtreemRoodMeer dan 20% van de sterfgevallen toegeschreven aan hitte

De Europese hittekaart is niet alleen een wetenschappelijk instrument, maar ook een praktisch hulpmiddel voor het grote publiek. Gebruikers kunnen de kaart raadplegen om reisplannen aan te passen aan verwachte hittegolven, preventieve maatregelen te nemen tijdens periodes van extreme hitte en om bewustzijn te creëren over de risico’s van hoge temperaturen in hun regio.

Bij het analyseren van hitte-gerelateerde gezondheidsrisico’s is het cruciaal om te erkennen dat niet alle bevolkingsgroepen even kwetsbaar zijn. Bepaalde demografische segmenten lopen een verhoogd risico op negatieve gezondheidseffecten tijdens periodes van extreme hitte.

Leeftijd is een belangrijke factor bij het risico op hitte-gerelateerde gezondheidsproblemen. Daarnaast zijn er ook significante verschillen in deze risico’s tussen mannen en vrouwen. Dit betekent dat het zinvol is om op de Europese weerkaart rekening te houden met verschillende geslachten. Op die manier kunnen specifieke maatregelen genomen worden om de kwetsbare groepen beter te beschermen tegen hitte-gerelateerde problemen.

Er zijn verschillende groepen waaruit je kunt kiezen, zoals algemene groep mensen met een ziekte, alleen mannen of vrouwen met een specifieke ziekte, verschillende leeftijdsgroepen van beide geslachten: 0-64 jaar, 65-74 jaar, 75-84 jaar en – 85+ jaar. Je hebt dus de mogelijkheid om te selecteren op basis van deze criteria.