De straten van Benidorm worden steeds meer gevuld met scootmobielen

De straten van Benidorm worden steeds meer gevuld met scootmobielen
Beeld: antena3 / screenshot video

De straten van Benidorm worden steeds meer gevuld met scootmobielen

De straten van Benidorm zijn overspoeld door een opvallend beeld: persoonlijke mobiliteit voertuigen (Spaans: vehículos de movilidad personal of VMP) vullen de straten. Deze voertuigen, ver van eenvoudige elektrische steps, zijn ontworpen voor ouderen of mensen met mobiliteitsklachten. Toch heeft hun gebruik geleid tot een chaotische scène in de populaire badplaats aan de Costa Blanca.

Benidorm is beroemd als een geliefde bestemming voor senioren, vooral in de zomermaanden. Het grote aantal ouderen is een belangrijke factor in de toenemende vraag naar VMP’s (voertuigen met beperkte snelheid), omdat deze voertuigen een handige manier bieden om door de stad te reizen voor mensen met mobiliteitsproblemen of die gewoon op zoek zijn naar een comfortabele manier van vervoer.

Helaas is een toenemend aantal toeristen te zien die scootmobielen of VMP’s gebruiken als een soort toeristische attractie in plaats van uit noodzaak. Met name jongeren worden vaak gezien terwijl ze een scootmobiel huren om rond te “cruisen” op de boulevard van Benidorm. Dit is eigenlijk niet de bedoeling, en er zijn specifieke regels voor het gebruik van VMP’s.

De regelgeving voor persoonlijke mobiliteitsvoertuigen is duidelijk en heeft als doel de veiligheid van zowel de gebruikers van deze voertuigen als van voetgangers te waarborgen. Volgens de Wet inzake Verkeer, Motorvoertuigverkeer en Verkeersveiligheid is de regelgeving als volgt:

Scooters en elektrische rolstoelen, ondanks dat ze drie of vier wielen en een elektrische motor hebben, worden niet beschouwd als motorvoertuigen, maar als voertuigen voor mensen met beperkte mobiliteit.

De maximumsnelheid voor deze voertuigen is vastgesteld op 25 km/u. Dit zorgt ervoor dat ze langzamer rijden dan reguliere motorvoertuigen, waardoor de veiligheid van de gebruikers en andere weggebruikers wordt gewaarborgd.

Er is geen minimumleeftijd om een PMV te besturen. Gebruikers moeten echter wel over de juiste fysieke en mentale vaardigheden beschikken om deze voertuigen veilig te kunnen besturen.

Voor het besturen van een PMV is geen rijbewijs vereist. Wel moet de gebruiker in staat zijn het voertuig op een veilige manier te besturen en de verkeersregels in acht te nemen.

VMP’s mogen worden gebruikt op fietspaden, voetpaden en andere toegewezen wegen voor deze voertuigen. Het is verboden om ze op de rijbaan voor motorvoertuigen te gebruiken, tenzij er geen andere opties beschikbaar zijn.

Het is verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor het gebruik van een VMP. Deze verzekering dekt eventuele schade of letsel die kan worden veroorzaakt tijdens het gebruik van het voertuig.

VMP’s mogen worden aangepast om te voldoen aan de specifieke behoeften van de gebruiker, zoals een hogere zit of extra ondersteuning. Deze aanpassingen moeten echter voldoen aan de veiligheidsnormen en mogen de prestaties van het voertuig niet negatief beïnvloeden.

Hoewel er geen minimumleeftijd is voor het gebruik van een VMP, wordt het gebruik door minderjarigen sterk afgeraden. Ouders en voogden hebben de verantwoordelijkheid om te beoordelen of een minderjarige in staat is om het voertuig veilig te besturen.

VMP’s mogen worden geparkeerd op daarvoor aangewezen parkeerplaatsen of op plekken waar ook fietsen mogen worden geparkeerd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het voertuig andere weggebruikers niet hindert of blokkeert.

De politie is verantwoordelijk voor de handhaving van de regelgeving rondom VMP’s. Overtredingen kunnen leiden tot boetes of, in ernstige gevallen, inbeslagname van het voertuig.

Ga naar de inhoud