Spanje, met een hoge levensverwachting, een hoge kwaliteit van leven, goede infrastructuur en een hoogwaardig openbaar en privé-gezondheidszorgsysteem “moet streven om een wereldwijde referentie te worden op het gebied van de senioreneconomie. In deze economie moeten openbare en privé-instellingen samenwerken om een gezond ouder worden te bevorderen en de deelname van senioren aan de samenleving te garanderen”.
Dit is de conclusie van de laatste ranglijst Territorios por la Economía Sénior 2022, opgesteld door het onderzoekscentrum van de Fundación MAPFRE. In deze ranglijst wordt voor het eerst het ‘vriendelijkheidsniveau’ voor mensen van 55 jaar en ouder in de tien steden met de grootste bevolking van het land gemeten: Barcelona, Bilbao, Las Palmas de Gran Canaria, Madrid, Málaga, Murcia, Palma de Mallorca, Sevilla, Valencia en Zaragoza.
Het onderzoek analyseert op basis van officiële statistieken vijf dimensies die inzicht geven in de situatie van senioren in elk gebied, op het gebied van demografie, werkgelegenheid, sociale participatie, pensioenen, infrastructuur en diensten voor senioren. Bilbao, Zaragoza en Madrid kenmerken zich niet alleen door het hoogste percentage senioren, maar ook door hun vooraanstaande positie op het gebied van pensioenen of diensten voor senioren.
Van de 10 steden met de grootste bevolking in Spanje heeft Bilbao met 40% het hoogste percentage inwoners van 55 jaar en ouder. Zaragoza en Valencia volgen met respectievelijk 36% en 35,5%. Aan de andere kant hebben Murcia en Palma de Mallorca het laagste percentage inwoners van 55 jaar en ouder met respectievelijk 29% en 32%.
De provincie met de hoogste gemiddelde pensioenuitkering voor gepensioneerden is Bilbao (Vizcaya), met 1.775,11 euro. Madrid volgt met 1.610,22 euro en Zaragoza met 1.540,67 euro. De provincies met de laagste gemiddelde pensioenuitkering zijn Murcia met 1.225 euro, Málaga met 1.229,68 euro en Sevilla met 1.256,77 euro.