De afgelopen jaren is er steeds meer gediscussieerd over de rol van buitenlanders in Spanje. Nieuwe cijfers van het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) hebben deze discussie opnieuw op de agenda gezet. Buitenlanders worden vaak gezien als een onderwerp van zorg en debat, maar het is belangrijk om dit vanuit diverse invalshoeken te bekijken. Dit artikel heeft als doel om de ingewikkelde relatie tussen buitenlanders en de Spaanse maatschappij onder de loep te nemen en om inzicht te bieden in de meningen en ervaringen van zowel de lokale bevolking als de nieuwkomers.
Het CIS heeft in zijn nieuwste barometer een discussie op gang gebracht over de omvang van immigratie als probleem en hoe dit in de maatschappij wordt waargenomen. Meer dan 4000 ondervraagden beschouwen dit onderwerp als hun grootste zorg op dit moment. Tegelijkertijd blijkt dat de ondervraagden de ernst ervan verminderen wanneer ze gevraagd worden naar de persoonlijke impact op hun leven.
Bijna 27.000 onregelmatige immigranten zijn dit jaar alleen al op de Canarische Eilanden aangekomen. Onder hen zijn meer dan 6000 minderjarigen, wat wijst op een humanitaire crisis en een urgent probleem. De reacties van de ondervraagden van het CIS bevestigen dit. Meer dan 30% noemt dit onderwerp momenteel één van de belangrijkste, zelfs belangrijker dan politieke kwesties (21%), werkloosheid (20%), economische crisis (20%) of huisvesting (15%). Dit percentage is bijna verdubbeld vergeleken met twee maanden geleden (17%), en lijkt ook sterk op de situatie in 2007.
Wanneer mensen gevraagd worden naar de kwesties die hen persoonlijk aangaan, zien we dat immigratie naar de vijfde plek zakt met bijna 14%. Het grootste probleem is meer de economische crisis (30%), gevolgd door gezondheidszorg (17%), werkkwaliteit (16,5%) en huisvesting (15%).
Volgens de directeur van het CIS is het onverwacht hoge percentage wat betreft de immigratie te wijten aan een tijdelijke situatie. De enquête werd gehouden van 2 tot 6 september, kort na een opvallende stijging van minderjarigen die op de Canarische Eilanden arriveerden, wat volop in de media was. Bovendien hebben verschillende politieke partijen het aanpakken van het immigratievraagstuk als hoofddoel gesteld om het beleid van de Spaanse regering te bekritiseren.
Radiografie buitenlanders in Spanje
Het aantal mensen met een buitenlandse achtergrond (dat zijn niet alleen Afrikanen, maar ook Nederlanders, Belgen, Amerikanen, Britten, Duitsers, Argentijnen etc.) in Spanje is op een historisch hoogtepunt. Meer dan 8,2 miljoen inwoners zijn in het buitenland geboren, wat neerkomt op 17% van de totale bevolking. Dit is de hoogste hoeveelheid ooit.
Marokko heeft veruit de grootste groep buitenlandse inwoners in Spanje, met meer dan een miljoen volgens de telling. Daarna volgen Colombia met meer dan 700.000, Roemenië en Venezuela met elk meer dan 500.000, Ecuador met meer dan 400.000, en Argentinië en Peru, beide met meer dan 300.000.
Van de 15 landen met de meeste inwoners zijn er negen Latijns-Amerikaans (Colombia, Venezuela, Ecuador, Argentinië, Peru, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Bolivia en Honduras), vier Europees (Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Oekraïne), één Afrikaans (Marokko) en één Aziatisch (China).
De toename van de buitenlandse bevolking komt voor een groot deel uit Latijns-Amerika, met name van Colombianen, Venezolanen en Argentijnen. De Ecuadorianen, die aan het begin van deze eeuw de grootste Latijns-Amerikaanse gemeenschap vormden, zitten al meer dan tien jaar in een stagnatie. De Marokkaanse gemeenschap, historisch gezien de grootste buitenlandse groep in Spanje, heeft de afgelopen vijf jaar ook een heropleving doorgemaakt.
De bevolking uit Latijns-Amerika vormt nu 46% van de buitenlandse populatie in Spanje, ver boven de Europeanen (29%) en Afrikanen (19%). Minder dan tien jaar geleden waren de Europeanen nog de grootste groep (38%), maar vooral door het vertrek van Roemenen is hun aantal afgenomen.
De buitenlandse bevolking in Spanje woont voornamelijk in het oosten van het land. De Balearen, Alicante en Girona hebben meer dan 25% inwoners die buiten Spanje zijn geboren. Almería, Santa Cruz de Tenerife, Málaga, Madrid, Barcelona, Lleida en Tarragona zitten boven de 20%. Aan de andere kant, Jaén, Córdoba en Badajoz hebben minder dan 5%.