In de huidige arbeidsmarkt van Spanje zien we een opmerkelijke verschuiving in de rol van buitenlandse werkers. Voorheen werden ze vaak gezien als werknemers die de banen bezet hielden die de Spanjaarden niet wilden, maar deze perceptie is fundamenteel veranderd. Tegenwoordig vinden de buitenlanders werk in beroepen waar nauwelijks Spaanse arbeidskrachten voor zijn, of zelfs helemaal niet.
Tegenwoordig wordt immigratie volop besproken in Spanje. Dit komt niet alleen door de recente toename van migranten, maar ook door de veranderende mening onder de bevolking. Steeds meer Spanjaarden zien immigratie als een probleem, terwijl buitenlandse werknemers juist steeds belangrijker worden voor de Spaanse economie.
Het is heel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze onderwerpen, omdat de mening van mensen vaak voortkomt uit misverstanden en nepnieuws. Feit is dat buitenlandse werknemers niet alleen de economie een boost geven, maar ook onmisbaar zijn voor het vervullen van banen in sectoren waar een tekort aan personeel is.
Als we het hebben over buitenlanders, bedoelen we niet alleen de Afrikaanse migranten die naar Spanje en Europa komen voor een betere toekomst. We praten ook over mensen van allerlei nationaliteiten, zoals Nederlanders, Belgen, Britten, Duitsers, Fransen, Argentijnen, Colombianen, Chinezen, en ga zo maar door.
De komst van buitenlandse inwoners heeft de arbeidsmarkt in Spanje een flinke boost gegeven, vooral omdat het land te maken heeft met een vergrijzende bevolking en steeds moeilijker jonge werkenden kan vinden. Sinds 2021 is immigratie verantwoordelijk voor maar liefst 90% van de groei van de beroepsbevolking.
Buitenlandse werknemers zijn al actief in 150 van de 170 beroepsgroepen. Toch werkt de helft van de 4,2 miljoen buitenlanders in slechts 15 specifieke banen. Buitenlanders worden vaak aangenomen als huishoudelijke hulp, bediening in de horeca of schoonmaakpersoneel. De zorgsector, zowel voor kinderen als voor ouderen of afhankelijke personen, is ook een belangrijke bron van werkgelegenheid voor buitenlanders.
Het probleem is niet dat jongeren in Spanje geen zin hebben om te werken (ook een misvatting). In veel gebieden hebben bedrijven gewoon moeite om geschikte kandidaten voor diverse vacatures te vinden. Buitenlanders komen niet alleen om de minder populaire klussen te doen zoals vroeger, maar ook voor banen waar Spaanse bedrijven simpelweg geen personeel voor kunnen vinden.
Een vergrijsde bevolking zoals die in Spanje, en eigenlijk ook de rest van Europa, kan zich niet veroorloven om jongeren te verliezen, of ze nu lokaal of van buitenaf komen. Zonder immigratie is het moeilijk voor Spanje om te groeien, vooral in termen van werkgelegenheid, wat ook weer gevolgen heeft voor toekomstige pensioenen.