Regelgeving na de snelle opkomst van de ‘mobiele’ stacaravans in Spanje

Regelgeving na de snelle opkomst van de ‘mobiele’ stacaravans in Spanje
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

De corona-pandemie heeft ervoor gezorgd dat veel inwoners van Spanje op zoek zijn gegaan naar rust en ruimte. Want stel je voor dat er weer een thuisblijfplicht komt, wil je in een drukke stad in een klein appartement vast zitten of op het rustige platteland met meer vrijheden? Daarom is er een ware opkomst van onder andere stacaravans of in het Spaans ‘casa móviles’. Maar wat zijn volgens de website Idealista.es de prijzen en regels in Spanje?

Na het einde van de eerste corona-lockdown in Spanje hebben de producenten van prefab-huizen en stacaravans het drukker dan ooit gekregen. Spanje volgt met de ‘casa móviles’ de tendens die al veel langer bestaat in de verenigde Staten en Canada en zelfs in Nederland en België waar ook veel mensen als vrijetijdsbesteding een stacaravan hebben op een camping.

Een stacaravan of verplaatsbare vrijetijdswoning is een geprefabriceerd huis dat in modules in een fabriek wordt gebouwd en dat onder andere het kenmerk heeft dat het verplaatst kan worden. Het verschil is dan ook de wielen want een stacaravan kan verplaatst worden en een modulair- of prefab-huis niet, althans niet zo makkelijk.

Regelgeving

In tegenstelling tot modulaire- en prefab-woningen hebben stacaravans met wielen in de meeste gevallen geen bouwvergunning en fundering nodig en dit is een grote kostenbesparing. Maar ook voor stacaravans of ‘casas móviles’ gelden regels en deze kunnen ook niet zomaar overal geplaatst worden. Zo moeten de stacaravans voldoen aan de bewoonbaarheid voorwaarden en de gemeentelijke verordening. Er is dus documentatie vereist en men dient een vergunning te hebben. 

Juridisch gezien worden stacaravans behandeld als roerende goederen waarbij de voorwaarden geregeld zijn door artikel 335 van het Burgerlijk Wetboek en de norm UNE-EN 1647. Door deze juridische afweging genieten dit soort (vrijetijds)woningen diverse juridische voordelen, minder technische eisen en minder bureaucratische rompslomp.

Prijzen

Naast de eenvoudige regelgeving zijn ook de prijzen voor de ‘casas móviles’ heel anders dan de modulaire- of prefab-huizen. Omdat de stacaravans gebouwd worden in werkplaatsen of fabrieken gaat het vaak om standaard modellen die meestal (maar tegenwoordig niet meer altijd) simpel van opzet zijn met een specifiek soort materialen vanwege onder andere het gewicht.

De prijzen in Spanje liggen tussen de 9.500 en 40.000 euro, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van de stacaravans. Daarbij moet de koper rekening houden dat stacaravans over het algemeen tussen de 15 en 20 jaar meegaan en in sommige gevallen tot 40 jaar. Normale woningen gaan doorgaans veel langer mee maar zijn dus vaak ook veel duurder.

Voordelen

Dit zijn enkele voordelen van stacaravans of verplaatsbare vrijetijdswoningen:

  • Mobiliteit: de stacaravans zijn in feite verplaatsbare zelfvoorzienende mini-woningen op wielen.
  • Gemakkelijk vervoer: stacaravans staan op wielen en dus zijn ze makkelijk te verplaatsen. Installatie is snel en makkelijk.
  • Overal te plaatsen: stacaravans mogen op ‘rustieke grond’ geplaatst worden omdat ze mobiel en zelfvoorzienend zijn. Maar er moet altijd voldaan worden aan de eisen van de gemeente.
  • Minder bureaucratische rompslomp: een bouwvergunning is niet nodig omdat het om een roerend goed gaat wat het installeren van een stacaravan makkelijker maakt.
  • Geen kadaster: stacaravans hoeven niet ingeschreven te worden in het kadaster.

Nadelen

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen te bedenken van stacaravans of verplaatsbare vrijetijdswoningen:

  • Afmeting: stacaravans zijn over het algemeen beperkt in afmeting waardoor ze klein van opzet zijn. Ideaal voor een vrijetijdswoning maar minder geschikt voor permanente bewoning (tenzij je van een tiny-house houdt).
  • Ontwerp: in het geval van stacaravans gaat het meestal (maar niet altijd) om standaard modellen die in een fabriek gebouwd worden, dus minder persoonlijke keuze.
  • Geen hypotheek: omdat een stacaravan een roerend goed is kun je over het algemeen geen hypotheek krijgen om de aankoop en installatie te financieren.
  • Speciaal vervoer: om een stacaravan te vervoeren naar de plaats waar deze geplaatst wordt, moet je beschikken over speciaal vervoer wat meestal door professionals wordt uitgevoerd en kosten met zich meebrengt.
  • Zelfvoorzienend: in tegenstelling tot vaste woningen, moeten stacaravans zelfvoorzienend zijn in energie en ook in sanitaire voorzieningen. Ze kunnen niet worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en watervoorziening want dan moet je wel beschikken over een bouwvergunning en voldoen aan de gemeentelijke eisen.
  • Noodzaak vergunning: voor de plaatsing van een stacaravan is een administratieve vergunning vereist, zoals het geval is bij bouwketen.