MADRID – Op 22 januari 2023 viert men wereldwijd het Chinees Nieuwjaar dat dit jaar in het teken van het Konijn. Dit dier staat in de Chinese dierenriem die bestaat uit twaalf dieren: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. Maar het Jaar van het Konijn is ook een beetje het Spaanse jaar want Spanje is het konijnenland bij uitstek. Maar waarom dan?
In China staat het Konijn bekend als het tamme dier dat hoop en een lang leven personifieert. Het sterrenbeeld wordt de eigenschappen zachtaardig, stil en elegant toegekend. Maar mensen die geboren zijn in het Jaar van het Konijn zijn ook waakzaam, geestig, snel, bekwaam, vriendelijk, geduldig en erg verantwoordelijk. Konijnen onthullen niet snel hun gedachten en hebben een neiging de realiteit te ontsnappen.
Maar terug naar Spanje, wat hebben konijnen met dat land te maken? Spanje is het ‘land met konijnen in overvloed’ althans zo zeiden de Feniciërs en Romeinen dit. Daarom werd Spanje in eerste instantie ‘i-saphan-im’ en daarna ‘Hispania’ genoemd. Spanje bevindt zich samen met het huidige Portugal, Andorra en Gibraltar op het Iberische Schiereiland waar oorspronkelijk alle konijnen vandaan komen.
Veel lezers weten het misschien niet maar de konijnen zoals we deze nu kennen in Europa komen oorspronkelijk uit het huidige Spanje. Toen de Feniciërs rond de 11e eeuw v.Chr. het Iberisch Schiereiland bereikten, troffen ze daar veel konijnen aan. Omdat zij de dieren erg vonden lijken op de voor hen beter bekende klipdassen, gaven ze de streek de naam ‘i-saphan-im’, het land der klipdassen waarmee ze dus eigenlijk konijnen bedoelden.
Deze naam is later door de Romeinen verbasterd tot ‘Hispania’. Eerst werd het konijn door de Romeinen gehouden voor het vlees en de vacht maar later ook als gezelschapsdier. De Romeinen hielden het konijn in afgesloten tuinen met hoge muren. Behalve volwassen dieren aten ze ook pasgeboren konijntjes, die als delicatesse werden beschouwd. Meerdere munten uit de tijd van de Romeinen hadden afbeeldingen van een dame met een konijn aan haar voeten. De Romeinen introduceerden het dier in het grootste deel van het Romeinse Rijk.
Tegenwoordig en misschien wel dankzij de Romeinen, komen konijnen overal op de wereld voor waar zandgronden zijn behalve in de tropische landen, iets wat misschien door het klimaat komt. De naam Spanje heeft het land dus deels te danken aan de konijnen die eeuwen geleden slechts op het Iberische Schiereiland leefden.