Het thuiswerken is in 2023 met meer dan 19% gestegen in Spanje, tot 3,06 miljoen zogenaamde ‘gelegenheidsthuiswerkers’, volgens een studie van Adecco. Nederland staat bovenaan in de Europese ranglijst met bijna 60% van de werknemers die thuiswerken, terwijl dat in België 38% is. Hoewel het thuiswerken in Spanje toeneemt, blijft het land nog onder het Europese gemiddelde.
Tussen de Spaanse regio’s waren er aanzienlijke verschillen in de penetratiegraad van thuiswerken (Spaans: teletrabajar) in 2023. Net als in 2022 vond het meeste thuiswerk plaats in de Madrid regio, waar 23% van de werknemers vanuit huis werkte. Op de tweede plaats kwam Catalonië met 15%. In 2023 voegde een andere regio zich bij de groep die boven het nationale gemiddelde lag: de Valencia regio met 14%.
In totaal werden in 14 regio’s jaar op jaar een toename van het aantal thuiswerkers waargenomen in het vierde kwartaal van 2023. Naast de reeds genoemde regio’s Madrid, Catalonië en de Valencia regio, zijn dit het Baskenland, Andalusië, Aragón, Cantabrië, Navarra, de regio Murcia, La Rioja, Castilië en León, Extremadura en Castilla-La Mancha.
Opvallend is de ontwikkeling in het Baskenland, waar het aantal thuiswerkers al zeven opeenvolgende kwartalen toeneemt en net onder het nationale gemiddelde uitkomt met 13%. Drie regio’s vertoonden echter een daling: Asturië, Galicië en de Canarische Eilanden.
Een jaar geleden waren er zes regio’s waar thuiswerken minder dan 9% van de werkgelegenheid betrof. Nu zijn er nog maar drie regio’s in deze situatie. Op de laatste plaats staat de Balearen, die drie plaatsen is gedaald tot 8,6%. Daarna volgen Extremadura, die drie plaatsen is gedaald van de vijfde plaats naar 8,8%, en Castilië en León, die ook drie plaatsen is gedaald naar de zesde plaats met 8,9%.