Afgelopen week is de ‘lissachatina fulica’, beter bekend als de ‘Afrikaanse reuzenslak’ of ‘grote agaatslak’, aangetroffen op drie verschillende plekken op Tenerife. Volgens de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) behoort deze soort tot de top 100 van meest bedreigende invasieve diersoorten. Op 12 juli stuurde het Canarisch Netwerk voor de Opsporing en Bestrijding van Invasieve Soorten (REDEXOS) een tweet uit om de bevolking te waarschuwen voor deze exotische indringer.
Volgens REDEXOS kan deze slaksoort een vorm van meningitis verspreiden en kan ze ook schadelijk zijn voor gewassen en inheemse planten. “Slakken zijn drager van parasieten doordat ze alles consumeren en opnemen wat ze op de grond tegenkomen. Er is sprake van een dierlijke kringloop, omdat deze parasieten eerder via kattenpoep in de omgeving zijn gekomen”, legt de dierenarts van de Cabildo de Gran Canaria uit.
De ‘chuchangas gigantes africanas’ belanden waarschijnlijk op de Canarische Eilanden door de handel en het transport van exotische soorten. Veel van deze handel vindt plaats op internet. Er zijn tal van mensen, of beter gezegd ‘dierensmokkelaars’, die betrokken zijn bij de illegale handel in soorten omdat dit winstgevend voor hen is.
De Afrikaanse reuzenslakken zijn een eierleggende, plantenetende soort die vooral in Kenia en Tanzania te vinden is. Ze hebben een grote eetlust en planten zich aanzienlijk voort, hoewel hun groei traag is. Door hun grote voedselbehoefte raken mensen vaak verveeld en laten ze deze slakken uiteindelijk los, ze dumpen ze simpelweg omdat ze zoveel eten.
Grote agaatslak
De grote agaatslak (Achatina fulica) is een landmollusk die oorspronkelijk afkomstig is uit Afrika. Het is een van de grootste slakken ter wereld, met een huis dat tot wel 20 centimeter lang kan worden. De grote agaatslak is een herbivoor en eet een verscheidenheid aan planten, waaronder bladeren, fruit en groenten. De slak is een populaire huisdierslak, maar het is ook een invasieve soort die schade kan toebrengen aan de lokale flora en fauna.
De grote agaatslak is een hermafrodiet, wat betekent dat elk individu zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen heeft. De slakken paren twee keer per jaar en leggen dan ongeveer 100-500 eieren. De eieren komen na ongeveer 2 weken uit en de jonge slakken zijn ongeveer 1 centimeter lang. De grote agaatslak kan tot 10 jaar oud worden.
De grote agaatslak is een bedreiging voor de lokale flora en fauna omdat het zich snel kan voortplanten en veel eet. De slak kan ook ziekten overdragen op andere dieren, waaronder mensen. In sommige landen is het verboden om de grote agaatslak te houden als huisdier.