“Iberische oven” houdt delen van Spanje in zijn greep met hoge temperaturen

"Iberische oven" houdt delen van Spanje in zijn greep met hoge temperaturen
Beeld: via windy.com / web

“Iberische oven” houdt delen van Spanje in zijn greep met hoge temperaturen

Spanje staat op het punt een intense periode van hitte te ervaren, bekend als de “Iberische oven”. Dit fenomeen zal leiden tot hoge temperaturen die delen van het land de komende dagen zullen teisteren. Hoewel hoge temperaturen boven de 40 graden rond deze tijd van het jaar niet ongewoon zijn, waarschuwen weerdiensten de bevolking om zich voor te bereiden op deze intense hitte.

De Spaanse weerdienst Aemet heeft officiële aankondiging gedaan over een tweede hittegolf deze zomer, waardoor vanaf dinsdag de temperaturen in verschillende delen van het land weer stijgen. De vraag is of de hoge temperaturen van afgelopen zaterdag 20 juli 2024, zoals 44,5 graden in Ontinyent, 43,4 graden in Coín en 42,8 graden in Málaga, opnieuw bereikt zullen worden.

De term “Iberische oven” (Spaans: horno ibérico) verwijst naar een meteorologisch fenomeen waarbij het Spaanse vasteland, ook wel bekend als Iberische schiereiland, zijn eigen hitte genereert. Dit resulteert in uitzonderlijk hoge temperaturen die op sommige plaatsen boven de normale waarden voor deze tijd van het jaar uitstijgen.

De “Iberische oven” ontstaat door verschillende factoren die samenkomen. Allereerst is er de Afrikaanse rug die warme luchtmassa’s naar Spanje stuurt. Daarnaast zorgt de hoge zonnestraling voor een verhoging van de oppervlaktetemperatuur. Ook spelen zwakke winden een rol doordat ze de verspreiding van warme lucht belemmeren. Deze elementen vormen samen de ideale omstandigheden voor een hitte-explosie.

De extreme hitte zal niet gelijkmatig over heel Spanje worden gevoeld. Vooral de grote valleien (Guadalquivir, Guadiana, Taag, Ebro), het binnenland en delen van de Middellandse Zeekust zullen het meest getroffen worden. Hier zullen op veel plaatsen de temperatuurmeters 40 graden of meer aangeven en zullen ook de nachten niet onder de 22 graden komen.

Volgens de aankondiging van Aemet zal de tweede officiële hittegolf van deze zomer op dinsdag beginnen, waarna de temperaturen op woensdag en de eerste helft van donderdag blijven stijgen. Vanaf donderdagmiddag dalen de temperaturen weer, net zoals vrijdag, al zal het nog steeds erg warm zijn op veel plaatsen in de getroffen gebieden.

Vereisten hittegolf Spanje

Om in Spanje te spreken van een hittegolf, moeten er aan bepaalde vereisten worden voldaan die zijn vastgesteld door het Spaanse meteorologisch instituut AEMET. Deze omvatten de duur, waarbij de extreme temperaturen ten minste drie opeenvolgende dagen moeten aanhouden.

Ook de omvang is van belang, waarbij de hitte ten minste 10% van de weerstations moet treffen. En tenslotte de intensiteit: de temperaturen moeten aanzienlijk boven de gebruikelijke gemiddelden voor die tijd van het jaar liggen en bepaalde specifieke drempelwaarden per regio overschrijden.