Juli is sinds 2003 de dodelijkste maand voor slachtoffers van feminicide in Spanje

Juli is sinds 2003 de dodelijkste maand voor slachtoffers van feminicide in Spanje
beeld: via canva.com

Partnergeweld en feminicide zijn ernstige problemen die jaarlijks vele levens verwoesten. In Spanje zien we een zorgwekkende stijging van huiselijk geweld, voornamelijk gericht tegen vrouwen. Statistieken tonen aan dat er een toename is van feminicide wanneer de temperaturen stijgen.

Uit gegevens vanaf 2003 blijkt dat de meeste feminicides plaatsvinden in de maand juli. Ongeveer 11% van de moorden die mannen plegen op hun (ex-)partners worden geregistreerd in deze maand. Officiële cijfers tonen ook aan dat de meerderheid van deze moorden plaatsvindt in het weekend, voornamelijk op zondag. Daarnaast vindt een derde van deze moorden plaats tussen negen uur ‘s avonds en twee uur ‘s ochtends.

Helaas tonen de statistieken aan dat er tot en met 16 juli van dit jaar alweer 8 vrouwen zijn vermoord door hun (ex-)partners. Hierdoor is het totale aantal omgebrachte vrouwen in 2024 al gestegen naar 26 bevestigde gevallen en 1271 omgebrachte vrouwen sinds 2003.

Het aantal bevestigde slachtoffers van feminicide kan hoger zijn, maar vaak wordt nog onderzoek gedaan naar de omstandigheden van de dood. In Spanje zijn de afgelopen 16 dagen 14 vrouwen vermoord, waarvan vijf de afgelopen 48 uur.

Het is bekend dat warmte geweld kan verergeren. Hoge temperaturen worden historisch gezien geassocieerd met negatieve gedragspatronen op zowel individueel als collectief niveau, en er is een duidelijke relatie tussen hitte en criminaliteit.

In 2023 heeft het Carlos III Instituut voor Gezondheid (ISCIII) onderzocht hoe hittegolven van invloed zijn op het risico van feminicide. Uit het onderzoek bleek dat meldingen van geweld tegen vrouwen toenemen op de dag na een hittegolf, en dat ook vijf dagen later het aantal oproepen naar hulpnummer 016 stijgt.

Ze hebben de gegevens geanalyseerd met betrekking tot temperaturen, feminicide, meldingen van geweld tegen vrouwen en oproepen naar het hulpnummer 016 in de regio Madrid. Dit onderzoek werd uitgevoerd gedurende de maanden mei tot september van de jaren 2008 tot 2016. Volgens de studie wordt er gesproken van een hittegolf wanneer de maximale dagtemperatuur in Madrid boven de 34 graden ligt.

In die periode werd dit als een hittegolf beschouwd. Als er een moord plaatsvond, of er was een oproep of aanklacht, dan controleerden de onderzoekers de temperatuur van de voorgaande dagen om te zien of deze hoger of lager was dan 34 graden.

Uit het onderzoek blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen stijgende temperaturen en een toename van geweld tegen vrouwen. Hittegolven worden geassocieerd met een stijging in huiselijk geweld. Dit betekent dat extreme hitte kan leiden tot meer geweld tegen vrouwen. Het is belangrijk om deze verbinding te erkennen en maatregelen te nemen om vrouwen te beschermen tijdens periodes van hoge temperaturen.