Rechter roept Spaanse premier op als getuige in onderzoek naar zijn echtgenote

Rechter roept Spaanse premier op als getuige in onderzoek naar zijn echtgenote
Beeld: via canva.com & europa press

Rechter roept Spaanse premier op als getuige in onderzoek naar zijn echtgenote

In een verrassende wending in de Spaanse politiek is premier Pedro Sánchez opgeroepen als getuige in een onderzoek naar zijn echtgenote, Begoña Gómez. De rechter heeft ingestemd met het verzoek van de extreemrechtse partij Vox die vorige week beschuldigingen heeft geuit nadat Begoña Gómez niet wilde getuigen. De rechter zal om 11.00 uur naar de ambtswoning Moncloa gaan om een verklaring af te leggen.

De recente oproep van president Pedro Sánchez als getuige in het onderzoek naar zijn vrouw, Begoña Gómez, markeert een belangrijk moment in de Spaanse rechtsgeschiedenis. Rechter Juan Carlos Peinado heeft een beschikking uitgevaardigd waarin Sánchez wordt opgeroepen om op 30 juli 2024 om 11:00 uur te getuigen.

De getuigenis zal worden afgenomen volgens artikel 413, paragraaf 12 van de Spaanse Wet op de Strafvordering. Dit betekent dat de rechter naar het officiële kantoor en de woning van Sánchez in het presidentiële complex van Moncloa zal gaan. Deze werkwijze zorgt ervoor dat de waardigheid van het presidentschap wordt gewaarborgd, terwijl tegelijkertijd de integriteit van het gerechtelijk onderzoek wordt beschermd.

Het onderzoek richt zich primair op Begoña Gómez, maar de betrokkenheid van Pedro Sánchez als getuige roept vragen op over de reikwijdte en ernst van de zaak. De rechter verklaarde maandag dat het nuttig en relevant is om een verklaring te krijgen van de echtgenoot van de persoon die onderzocht wordt. Hij doet onderzoek naar mogelijke misdaden van beïnvloeding, zonder specifiek aan te geven wat de gevolgen van de zaak zijn.

De rechter van Hof 41 in Madrid is al maanden bezig met een onderzoek naar de vrouw van de Spaanse premier en haar professionele activiteiten. Dit onderzoek begon nadat de extreemrechtse pseudo-vakbond Manos Limpias een klacht had ingediend op basis van krantenartikelen, waaronder een hoax over een valse subsidie die aan Begoña Gómez was verleend.

Sindsdien heeft de rechter verschillende onderzoeksmogelijkheden bekeken, variërend van de redding van ruim 400 miljoen euro aan Air Europa tot de publieksprijzen voor zakenman Juan Carlos Barrabés en, recentelijk, haar activiteiten als hoogleraar aan de Universiteit Complutense.

Ga naar de inhoud