De moord op een 11-jarige jongen en de fake news campagne van extreemrechts in Spanje

De moord op een 11-jarige jongen en de fake news campagne van extreemrechts in Spanje
beeld: via canva.com

Nadat de 11-jarige jongen Mateo op een voetbalveld werd neergestoken door een 20-jarige Spaanse jongen en stadsgenoot in een dorp in de provincie Toledo, zien we hoe extremistische groepen snel de kans grijpen om de sociale mediakanalen te vullen met fake news. Slechts enkele uren na het dodelijke voorval werd de schuld al gelegd bij een jonge immigrant, zonder enige bewijsvoering en zelfs met complete onjuiste en verzonnen informatie.

Extreemrechts is niet alleen een politieke stroming, maar ook een ideologie die diepgeworteld is in angst en wantrouwen jegens ‘de ander’. In het geval van Mateo, werd de vluchteling of immigrant onmiddellijk aangewezen als de boosdoener. Dit benadrukt de onterechte koppeling tussen criminaliteit en etniciteit.

De reacties op sociale media van politici zoals Santiago Abascal van Vox en de kersverse Europarlementariër Alvise Perez van de nieuwe partij Se Acabo la Fiesta zijn bijzonder schadelijk. Zij creëren een narratief waarin minderheden verantwoordelijk worden gesteld voor maatschappelijke problemen, zonder dat er enige feiten aan ten grondslag liggen … kortom puur fake news wat helaas door te veel mensen geloofd wordt.

De moord op Mateo vertegenwoordigt niet alleen een tragisch verlies, maar ook een symbool van de manier waarop geweld tegen kinderen door extremistische ideologieën kan worden beïnvloed. Iedere serieuze politicus weet dat het belangrijk is om deze tragedie niet te reduceren tot een politiek spel, behalve bij extreemrechts.

Mateo was een kind dat onschuldig aan het voetballen was met vrienden, toen zijn leven abrupt eindigde nadat een gemaskerde persoon hem had neergestoken. De politie kon snel de dader achterhalen, een 20-jarige jongeman met de Spaanse nationaliteit en psychische problemen, die in dezelfde stad woont.

Het was Alvise Perez van de extreemrechtse partij Se Acabo la Fiesta die onmiddellijk wees op immigranten. Op X en Telegram werd zelfs de locatie van een nabijgelegen moskee gedeeld, alsof dat relevant was. De Europarlementariër kon geen bewijs overleggen, maar zijn bijna 700.000 volgers geloven al zijn valse informatie. Later werd ook een foto gedeeld van een verdachte die in Barcelona iemand zou hebben neergestoken, maar deze persoon is een Engelse crimineel en heeft niets met Spanje te maken.