Het probleem van robobellen in Spanje en wat je er tegen kunt doen

Het probleem van robobellen in Spanje en wat je er tegen kunt doen
Beeld: via canva.com

Het probleem van robobellen in Spanje en wat je er tegen kunt doen

Tegenwoordig krijgt de term robobellen veel aandacht in Spanje, wat de zorgen van veel mensen over dit fenomeen duidelijk maakt. Het gaat om een soort telefoongesprekken die, ook al zijn ze niet direct bedrog, toch erg vervelend kunnen zijn en voor verwarring zorgen. Maar wat is het eigenlijk?

Robobellen, ofwel robollamadas in het Spaans, zijn weer in trek in Spanje. Dit laat zien dat telecombedrijven hun commerciële strategieën hebben veranderd. Je merkt dit vaak bij oproepen van onbekende nummers, waar je meestal stilte of een automatisch antwoord te horen krijgt zodra je opneemt. Hoewel de reden voor deze telefoontjes verwarrend kan zijn, is er een commerciële achterliggende gedachte die het waard is om nader te onderzoeken.

Robobellen werken doorgaans volgens een specifiek schema. Eerst wordt er gebeld vanuit een onbekend nummer, wat nieuwsgierigheid bij de ontvanger opwekt. Zodra de oproep wordt beantwoord, volgt er een lange stilte, waarna een geautomatiseerd antwoord of soms een menselijke operator verschijnt die probeert een product of dienst te verkopen.

Deze stilte kan voor verwarring zorgen, waardoor veel gebruikers zich afvragen of ze echt een oproep hebben gekregen. Daarnaast zorgen de verschillen in hoe lang die stilte duurt of het soort automatische antwoorden voor uiteenlopende ervaringen bij de ontvangers, wat de kans vergroot dat sommige mensen hierin trappen.

Robobellen kun je in verschillende categorieën indelen, afhankelijk van wat ze bevatten en hun doel. Sommige gesprekken hebben een menselijke operator aan de lijn, terwijl andere helemaal draaien om technologie, zoals automatische bots.

Menselijke operators proberen meestal producten of diensten te verkopen met overtuigingstechnieken die in sommige gevallen effectief kunnen zijn. Daarentegen gebruiken geautomatiseerde robobellen vooraf opgenomen berichten die onpersoonlijk en minder overtuigend kunnen klinken. Beide categorieën hebben echter hetzelfde doel: de aandacht van de luisteraar trekken en hun nummer aan een commercieel netwerk koppelen.

De afgelopen maanden is robobellen in Spanje steeds vaker voorgekomen, wat veel gespreksstof heeft gegeven onder de inwoners van Spanje. Consumentenorganisaties zetten zich nu in om mensen bewust te maken van dit probleem en hen te helpen begrijpen hoe ze ermee om kunnen gaan.

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van ongewenste telefoontjes, heb je verschillende mogelijkheden. Een van de effectiefste manieren is om zich in te schrijven op de Lijst Robinson, waarmee de ontvangst van ongewenste reclame kan worden beperkt. Dit register, beheerd door de Spaanse Vereniging voor Digitale Economie, heeft als doel consumenten te beschermen tegen indringende praktijken.

spam
Geen lastige verkooppraatjes meer via de ‘Lista Robinson’ in Spanje
Woon jij in Spanje en ontvang je ook regelmatig van die lastige verkooptelefoontjes op je mobiel of huistelefoon? Schrijf je hier in om deze via de officiële weg te blokkeren via de ‘Lista Robinson’.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud