Wat is beter: kraanwater of water uit de fles in Spanje

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Veel mensen die naar Spanje verhuizen of daar op vakantie komen vragen zich altijd af of het kraanwater te drinken is. Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van heel Spanje is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel kraanwater. Het probleem is echter dat het water in de meeste gevallen een smaak en geur heeft van chloor, een bestanddeel wat gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat het kraanwater bacterievrij is. Mede vanwege het chloor maken ook veel Spanjaarden toch gebruik van water uit flessen, een big business in Spanje.

Mensen die in Spanje komen te wonen vragen zich vaak af of het kraanwater te drinken is en volgens de gegevens van het Ministerie van Gezondheid is dat in 99,3% van heel Spanje het geval. In die gebieden waar dat niet het geval is moet dat door middel van borden en informatie duidelijk staan aangegeven. Er zijn echter grote verschillen te vinden in de smaak en bestanddelen van het kraanwater welke weer afhankelijk zijn van waar het water vandaan komt. Volgens het Ministerie van Gezondheid komt 69% van het kraanwater in Spanje uit rivieren, stuwmeren etc. terwijl 30% uit de grond komt en slechts 1% is afkomstig uit de zee.

Chloor smaak

Het water uit de grond of grondwater wordt in Spanje ook wel “agua gorda” genoemd vanwege het feit dat er meer sulfaat en carbonaat inzit wat weer een effect heeft op de smaak van het water. In de meeste gevallen echter komt het water in Spanje uit rivieren, meren, stuwmeren etc. waarbij de smaak weer anders is dan het water uit de grond. In principe wordt in al het kraanwater, ongeacht waar het vandaan komt, chloor toegevoegd om ziekteverwekkers te elimineren. Het is echter de geur en in sommige gevallen de smaak van het chloor in het kraanwater wat er voor zorgt dat veel buitenlanders en Spanjaarden het kraanwater liever niet drinken.

Drinkwater

De soms vervelende geur of smaak van het kraanwater wil dus niet zeggen dat dit geen drinkwater is en volgens het Ministerie van Gezondheid is in 99,3% van heel Spanje het water wat uit de kraan komt gewoon goed en gecontroleerd drinkwater. De tijd dat mensen diarree of maagklachten kregen van het kraanwater in Spanje zijn voorbij en de kwaliteit van het water wordt in Spanje volgens strenge Europese regels gecontroleerd.

Dus, is het kraanwater nu wel drinkbaar of niet in Spanje? Het antwoord is dus JA maar de smaak en geur van chloor zorgen ervoor dat veel mensen toch liever kiezen voor water uit flessen. Het kraanwater kan rustig gebruikt worden voor het koken of het maken van soep maar voor de koffie en thee is het wellicht verstandig om water uit flessen te gebruiken, alleen vanwege de smaak dan.

Water uit flessen

Veel Spanjaarden kiezen er toch voor om water niet uit de kraan maar uit flessen te drinken. Er zijn vele soorten, merken en afmetingen van de flessen water en in de Spaanse supermarkten staan dan ook soms rijen met pakketten van 6 flessen water in alle afmetingen van 33cl tot 2 liter maar ook jerrycans tot wel 7 liter en mini flesjes die makkelijk mee te nemen zijn. Let goed op de ingrediënten van het water, dat wil zeggen of er meer natrium (sodio in het Spaans) inzit of minder, dat kan enorm verschillen zoals 10 mg/l of 1,7 mg/l. In principe is natrium chemisch en wordt het aan het water toegevoegd. In sommige gevallen proberen bedrijven zelfs de smaak van het kraanwater na te bootsen maar in de meeste gevallen blijft de smaak van flessenwater neutraal.

Er zijn twee soorten water te vinden in flessen, water met koolzuur (agua con gas) en water zonder koolzuur (agua sin gas), zeg maar Spa rood en Spa blauw. Om het kraanwater te vervangen wordt natuurlijk water zonder koolzuur gebruikt waar honderden merken van zijn. Jaarlijks wordt er in Spanje meer dan 5 miljard liter water in flessen gestopt voor consumptie waarbij het watergebruik in 2015 met 2,5% steeg ten opzichte van het jaar daarvoor. Over het algemeen kan er gezegd worden dat er slechts zes grote bedrijven zijn die met hun tientallen A en B merken de dienst uitmaken in Spanje en jaarlijks meer dan 1 miljard euro omzetten, big business dus.

Plastic

Wil dat nu zeggen dat water uit flessen gezonder is? Niet altijd. Weliswaar is de smaak beter maar dat wil niet zeggen dat de bestanddelen van het water beter zijn dan die van het kraanwater. Daarnaast heeft het plastic van de fles ook soms een negatief effect op de smaak en bevat dat plastic weer chemische bestanddelen die in een kleine dosis geen kwaad kan maar in grote dosis wel schadelijk kan zijn voor het lichaam. Daarom drinken sommige mensen alleen water uit glazen flessen die over het algemeen weer duurder en moeilijker te krijgen zijn.

Daarnaast genereren al die plastic flessen die gebruikt worden in Spanje enorm veel afval en dat is dus weer niet goed voor het milieu. Reken maar eens uit hoeveel plastic flessen er dagelijks of wekelijks worden weggegooid in Spanje, een bijna ontelbaar aantal.

Kraanwater filteren

De laatste jaren hebben veel mensen het gehad met het wekelijks sjouwen van die pakken water van de supermarkt naar huis en kiest men voor waterfilters. Het gaat in dit geval om apparatuur die het kraanwater schoonmaakt om zo bijvoorbeeld chloor, bacteriën, pesticiden of zware metalen te filteren. Daarbij moet men goed rekening houden hoe de watersituatie is en wat de kwaliteit van het water is. Daar kunnen de waterfilters op afgesteld worden om zo een goede maar soms iets te chemische smaak te geven. Het gebruiken van waterfilters kan ook gevaarlijk zijn als dat niet goed gebruikt wordt, er is immers geen enkele instantie die de kwaliteit van het water controleert na het filteren van het kraanwater.

Water uit de eigen put

Vooral mensen die in een landelijke omgeving wonen hebben vaak een eigen waterput en pompen zo hun eigen kraanwater omhoog. Ook hier geldt dat dit water regelmatig gecontroleerd moet worden door professionals om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het water goed genoeg is voor consumptie – (Remco Stoffer)