MADRID – Op zondag zijn in meer dan 50 steden in bijna heel Spanje duizenden mensen in hun auto’s de straten opgegaan om te demonstreren tegen de nieuwe onderwijswet die recent werd aangenomen in het Spaanse parlement. Deze manifestaties zijn georganiseerd door diverse instellingen en organisaties maar worden politiek gesteund door de centrumrechtse partijen Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) en de extreemrechtse partij VOX.
De nieuwe onderwijswet heet LOMLOE maar staat in het land beter bekend als de ‘Ley Celaá’ omdat deze is genoemd naar de onderwijsminister Isabel Celaá. Er wordt met name om twee onderdelen van deze nieuwe onderwijswet geklaagd die volgens de minister door rechts en extreemrechts verkeerd worden uitgelegd en fout geïnterpreteerd worden om de linkse socialistische regering aan te vallen.
In de Spaanse hoofdstad Madrid reden volgens de politie zo’n 5.000 auto’s door de straten in een lange stoet waarbij zoals gebruikelijk de Spaanse vlag weer veel te zien was. Er waren ook veel gele en oranje vlaggen met de tekst ‘Stop ley Celaá’ die door de organisatie werden uitgedeeld.
Niet overal werd gedemonstreerd want in de steden in de autonome regio’s Catalonië, Baskenland, Valencia regio en Canarische Eilanden werd niet deelgenomen aan de anti-onderwijswet manifestatie.
Het probleem in Spanje is dat elke keer als er een linkse of rechtse regering komt de onderwijswetten aangepast worden naargelang wat deze partij (meestal de PP en PSOE partijen) willen wijzigen wat betreft het onderwijs.
Spaanse taal
Een van die veranderingen is dat het castiliaans (Spaans) niet langer meer de verplichte voertaal is in het onderwijs. Dat is een van de meest ingrijpende veranderingen maar aan de ene kant ook logisch want in de autonome regio’s die een eigen officiële taal hebben zoals Catalonië, Baskenland en Galicië wordt al les gegeven in de regionale taal.
De wijziging moet dan ook meer gezien worden als een symbolische verandering en als waardering voor de andere officiële talen in Spanje, te weten Catalaans, Baskisch, Aranees (valle de Aran) en Galicisch. In de aanpassing in de onderwijswet staat dat niet leerplichtige leerlingen de officiële taal (Spaans) als de co-officiële taal (regionale taal) moeten beheersen.
Soort onderwijs
De andere wijziging waar veel over geklaagd wordt heeft betrekking op het semi-particuliere onderwijs (colegios concertados). Met de wetswijziging in de ‘Ley Celaá’ moeten leerlingen uit lagere inkomens gezinnen meer kansen krijgen in het semi-particuliere onderwijs. Meer dan 90% gaat nu naar een publieke school omdat de ouders een semi-particuliere school niet kunnen betalen of de toelatingseisen te hoog zijn.
Daarbij wordt dus ook gekeken naar het aannamebeleid waarbij het inkomen van de ouders niet meer belangrijk is maar de afstand van de school tot het woonadres van de leerling.
Godsdienstlessen
Een ander punt waar met name de rechtse conservatieve partijen over vallen zijn de godsdienstlessen. Deze worden nog steeds als verplicht vak gegeven maar de cijfers tellen niet meer mee bij de eindcijfers. Als leerlingen er echter expliciet voor kiezen om geen godsdienstlessen te willen volgen moet er een alternatief vak worden aangeboden.